På jakt efter elever
Inom kort ska ett flertal studenter på Luleå tekniska universitet ut och söka jobb. I går måndag fanns den fackliga studentorganisationen Tria på plats. - Alldeles för få studenter känner till ett fackförbunds betydelse, säger studentinformatören Canan Useinovska.
Canan Useinovska säger att det var när fackförbunden märkte att allt för få medlemmar var studenter som Tria bildades.
- De flesta studenter tror att man måste ha ett jobb för att vara med i ett fackförbund, säger hon.
Fullfjädrade löneförhandlare
Trias uppgift är att förbereda studenterna inför arbetslivet. I samband med besöket i Luleå fanns det möjlighet att ta del av olika föreläsningar, bland annat hur ett anställningsavtal granskas med röntgenblick, hur ett riktigt bra CV ska se ut och vad som krävs för att bli en fullfjädrad löneförhandlare.
- Tria anordnad även andra förmåner till studenterna. Till exempel så kan vi iscensätta en arbetsintervju, göra studiebesök på skatteverket. Studenterna kan även få hjälp med att förbättra sin CV, säger Canan Useinovska.
Vanliga frågor
Hon säger också att det är när studenterna får höra talas om Trias förmåner som intresset för att vara medlem väcks. Många av dem som besöker Trias monter då de är ute på högskolor och universitet är ganska skeptiska, särskilt nu efter förändringarna i A-kassan.
- Vad är Tria och vad är ett fackförbund, är de vanligaste frågorna vi får, säger Canan Useinovska.
En bit bort från Trias monter sitter Stefan Linde och pluggar statistik. Han har aldrig hört talas om Tria och är heller inte medlem i något fackförbund.
- Nej jag har inte haft någon anledning att gå med, det blir väl när jag får jobb. Facket berör mig inte för tillfället, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!