Ja, det är bästa iskvalité och lägsta möjliga energianvändning som eftersöks. Under två dagar är 19 personer på jakt. De är deltagare i utbildningen Certifierad ismakare i norra Norrland som arrangeras av Norrbottens energikontor AB.
- Vi är branschfolk från Kiruna till Skellefteå, säger David Jonsson.
Tips och trix
Han är en av deltagarna som ska fördjupa sina kunskaper om is och lära sig nya tips och trix.
- Tyngdpunkten under de här dagarna handlar om energibesparingar. Det har riktats kritik mot den här branschen för att den är så energislukande och dyr. Kan vi då hitta ett billigare och bättre sätt att göra is så är det klart att det är bra, säger han.
För att veta hur en arena ska tas om hand tittar deltagarna på olika saker under utbildningen.
- Vi undersöker hur vattnet beter sig och varför isen blir på ett visst sätt. Mycket kemiska saker, säger David Jonsson.
Nils Sundqvist från Skellefteå har också tagit sig till Coop Arena för att lära sig.
- I dag har vi pratat om kyla och ventilation och diskuterat hur isarna spolas, säger han.
Han berättar att ögonmått inte är det bästa verktyget när det kommer till hur is ska hanteras.
- Det kan vara lätt att säga "det här ser bra ut", men man måste mäta för att vara säker. Det är väldigt viktigt att veta hur stor mängd is jag har och hur kall den är.
För att ta reda på det, plockas en termometer fram. Hans Nyman från Rite ice visar resultatet - minus 2,8 grader.
- Det här är en bra temperatur. Utmaningen är att få isen att hålla samma temperatur när arenan är fullsatt av publik.
Energislukande bransch
Hemligheten ligger i mineralerna som finns i isen.
- När vi tar bort saltmineralerna är isen mindre känslig för värme. Den håller fortfarande bra kvalité och sparar energi, säger Hans Nyman.
Han förklarar att isen fryser nerifrån och upp.
- Då hamnar alla salter i det översta skiktet av isen som skridskoskenorna rör, säger han och skrapar lätt på ytan.
Efter avslutad utbildning kommer Norrbottens energikontor AB att följa upp de faktiska besparingarna i dem norrländska ishallarna.