Ingen större oro bland spekulanterna på husmarknaden

Räntan må vara på väg uppåt. Men någon större oro för ökade kostnader märks inte av bland de som anmält sig till husvisning i Gammelstad.

Magnus Skogfält och mäklare Emma Lindbäck pratar villor.

Magnus Skogfält och mäklare Emma Lindbäck pratar villor.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-08-04 06:00

Familjen Skogfält har rest ner till Luleå för att hitta en ny bostad. De bor i Kiruna men letar nu efter hus vid kusten. Helst vill familjen ha en gård, men de kommer köpa ett hus i ett villaområde om det känns rätt.

– Vi vill helst ha en större tomt och inte bo i ett villakvarter med grannar nära inpå. Det är mycket som spelar in, storleken på huset men framför allt helheten, säger Magnus Skogfält.

Beslutet att flytta från Kiruna togs för ett år sedan och familjen har varit på en del husvisningar. Men drömhuset har de ännu inte hittat.

– Det är egentligen småsaker som gör att vi vill flytta från Kiruna, men klimatet är ett skäl. Det är bättre sommar här och bättre utbud på allt, säger Magnus Skogfält.

Riksbanken har höjt styrräntan med en halv procentenhet och den är nu uppe i 0,75 procent. Prognosen är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år. Något som givetvis innebär ökade boendekostnader.

– Det är klart att ökade kostnader oroar och man tittar mer på vad det är för uppvärmning och så. Men vi är hoppfulla att hitta något snart, säger Magnus Skogfält.

Familjen är inte de enda som rest norrifrån för att leta hus.

Familjen Törnman som också bor i Kiruna är också på "husletarresa". Ibland åker de ner från gruvstaden till kusten över dagen för att titta på ett intressant hus. Men just nu befinner de sig i stugan vid kusten och passar på att titta på hus till salu som kan passa familjen. Huset i Gammelstad är ett av dem.

 Men bråttom har familjen inte eftersom pappa Wille Törnman har eget företag som han kan arbeta med på distans.

– Det är klart att ökade kostnader oroar till en viss del. Blir det alltför dyrt går det inte, så är det ju. Vi är villiga att till viss del tumma på vad vi vill ha, men bråttom har vi inte, säger han.

Anna Selischeva och Maxim Burakov hoppas på att hitta ett hus nu när villapriserna till en viss del har gått ner.

– Vi har letat i två år men vi har förlorat alla budgivningar. Priserna har gått upp alldeles för mycket för att vi skulle kunna buda, berättar Anna Selischeva.

Paret tror att räntehöjningar kan göra att folk inte bjuder hur högt som helst och hoppas nu hitta sitt drömhus.

– Vi kommer känna när det är vårt, det är en kombination av saker, planlösningen, skicket men framför allt känslan, säger Maxim Burakov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!