På Hindersön tillverkas en alldeles egen surströmming

När de stora aktörerna verkar få allt svårare att hitta fisk kanske egentillverkad surströmming blir vanligare vi framtiden. Som på Hindersön där Lena och Sune Johansson tar fram öns egna variant varje år.

Hindersöborna Lena och Sune Johansson tillverkar sin egen surströmming på Hindersön i Luleå skärgård. Burkarna bokas snabbt upp av vänner och släktingar som vill smaka på öns delikatess. Produktionen är av det lilla formatet, i år blev det 60 kvartsburkar.

Hindersöborna Lena och Sune Johansson tillverkar sin egen surströmming på Hindersön i Luleå skärgård. Burkarna bokas snabbt upp av vänner och släktingar som vill smaka på öns delikatess. Produktionen är av det lilla formatet, i år blev det 60 kvartsburkar.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2023-08-17 07:00

Lena och Sune Johansson kommer puttrande efter grusvägen med den för Hindersön så karaktäristiska packmopeden. Med sig på flaket har de en burk av Hindersöns surströmming, en strömming som de själva tagit fram i sex, sju års tid.

– Det är som en kul grej, en hobbyverksamhet, säger Sune Johansson som i år haft två plasttunnor med fisk och det gav cirka 60 kvartsburkar.

Det är en del jobb med att lägga in sin egen surströmming. Fisken ska givetvis tas ur havet och därefter krävs hantering i olika steg innan den färdiga burken kan öppnas på premiären. 

– När det väl är säsong tänker vi att nu gör vi inte något mer men så när det då är dags nästa år, ja, nog måste man göra igen, säger Lena Johansson och skrattar.

undefined
Kanske kommer egenproducerad surströmming att bli allt vanligare när de stora aktörerna verkar ha svårt att få tag på nog med strömming för att kunna göra den volym som krävs. Hindersöns surströmming är inte ensam i sitt slag, det finns några andra aktörer i Luleå som också gör surströmming i liten skala.
undefined
På Hindersön levereras surströmming, och folk, givetvis med packmoppe.


Tunnorna får stå svalt under jäsperioden och just temperaturen gäller det verkligen att hålla koll på. 

– Vi har det i ett garage. Vi täckte över fönsterna med presenning så att solen inte ska ligga på. Det är rätt svalt i garaget och de står på en frigolitskiva så att det inte ska kyla underifrån. Det håller mellan 14 och 18 grader och jag tror det är en ganska idealisk temperatur, säger han.

Blir det för varmt är det kört och det har paret fått erfara.

– Det var en sommar när det blev för varmt och då fick vi slå ut alltihop. De jäser sönder, fortsätter han.

undefined
Sven-Ulf Isaksson går i god för att årets upplaga av Hindersöströmmingen blir bra. Han har haft i uppdrag att provsmaka. "Den är perfekt" konstaterar han.

Vännen Lasse Lövstedt på Lill-Skränmåsören hjälper till med burkningen och sen ska etiketter klistras på. Hindersöburken har ett synnerligen passande motiv med Hindersöbröderna Johnny och Kenneth Stålarm i full färd med att lägga ut nät på fjärden. Det är en äldre bild tagen av Lennart Norman. 

Även små hobbyaktörer kan lyckas väldigt bra med sin strömming. För två år sedan tog Kjell Eriksson, som deltog i årets surströmmingstest, med sig Hindersöns surströmming till en fest inne i stan och det blev succé.

– Den fick högsta betyg, de tyckte den var bättre än Grand Kallax, säger Kjell Eriksson.

Sven-Ulf Isaksson, även han med i testet, har faktiskt koll på hur årets variant blir.

– Jag har provsmakat årets och kan säga att den är perfekt, säger han.

Surströmmingen går främst till vänner och släktingar. När produktionen är i så liten skala gäller det att vara framme snabbt.

– Vi har vissa som beställer och de beställer i maj, innan vi har fiskat, säger Lena Johansson och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!