Han står utanför trafikskolan på Rådstugatan och inväntar om ägaren till en vit bil ska dyka upp.
– Jag ser alltid efter om det kommer någon springande på väg till bilen. Det är väldigt noga och du får inte göra fel när du är tjänsteman med förordnande från kommunen. På juridikspråk kallas det offentligrättslig parkeringsvakt.
Efter 25 år som industriarbetare bestämde sig Fredrik Andersson för att byta bana.
– Jag kände att jag ville göra något annat, så jag tog guldklockan på Ferruform, sa upp mig och fick ett nytt liv.
Han hade redan arbetat extra några år i säkerhetsbranschen som ordningsvakt när han fick chansen att bli heltidsanställd hos Securitas för 2,5 år sedan. Särskilt var det möjligheten att få jobba med parkeringar som lockade.
– Jag gillar säkerhetsbranschen överlag och allra mest den sociala biten – jag älskar att jobba med människor, säger han.
Han har utbildning både till väktare och ordningsvakt och byggde på med ytterligare en utbildning till parkeringsvakt som bestod av två veckors teori och två veckors praktik.
Är du bra på att lugna ner situationer?
– Ja. Jag brukar inte ställa till det så mycket. Det tar lång tid innan jag blir arg och så handlar det om sunt förnuft. Det gäller att vara saklig och lyssna. Man har ju rätt att tycka vad man vill om våra beslut, men då får vi förklara att så här är det och de här lagarna gäller.
Även om någon kan bli upprörd så brukar han inte ta illa vid sig.
– Det är ju inte personligt utan de ser uniformen och brickan. Men jag tycker oftast man blir trevligt bemött. Det är inte som i storstäderna utan vi har ett ganska bra arbetsklimat.
Något hot har han aldrig råkat ut för.
– Nej, inget hot, men lite irritation från dem som har fått en parkeringsanmärkning har jag stött på även om det är sällan. Då gäller det bara att behålla lugnet och förklara vad som gäller. Där kommer erfarenheten in givetvis. Det är en fördel att vara lite äldre och kunna bemöta människor.
Han är en av fyra ordinarie parkeringsvakter i Luleå. Ett yrke som har många fördelar menar han.
– Du får vara ute i friska luften och träffa alla dessa härliga människor – unga, gamla och turister.
I och med att han bär kommunens logga på kläderna känner han sig som en representant för Luleå.
– Vi är ju lite ansiktet utåt och kan hjälpa till att dirigera så att folk parkerar rätt. Det är väldigt uppskattat. Det är bökigt att parkera i stan men vi försöker ge tips med hur de ska ställa sig så att det ska gå så smidigt som möjligt.
Att utdela parkeringsböter är inte det viktigaste i arbetet.
– Framkomlighet och säkerhet är det viktigaste för oss.
Det handlar både om att polis, ambulans och räddningstjänst ska kunna ta sig fram och att inte någon parkerar på trottoaren så att fotgängare blir uttvingade på vägbanan.
– Vi är inte så jättehårda om du har ett hjul till hälften uppe på kanten, men står du med hela hjulet blir det böter direkt för det blir farligt när fotgängare inte kan gå på gångbanan.
Då är också bötesbeloppet högre.
Däremot om någon inte står innanför strecken är han inte benhård.
– Här är det ju vinter en stor del av året och då syns inte strecken eller så kan de vara bortnötta. Huvudsaken är att du står i rätt färdriktning.
På vissa ställen är det tvåtimmarsgräns och för att kontrollera att inte någon står längre tid än så kan han ibland fota ventilerna och sedan gå tillbaka igen efter två timmar och se om de har rört sig.
Att stå för nära en korsning eller blockera en in- och utfart ger också böter direkt, men genererar ett något lägre bötesbelopp än om du står på trottoaren.
Den allra vanligaste orsaken till p-böter är dock att man inte har betalat p-avgiften och det kostar 450 kronor.
Så visar sig också vara fallet med bilisten som har parkerat på Rådstugatan denna eftermiddag.
– Antingen har du glömt avgiften eller så har tiden löpt ut.
Många äger i dag flera bilar och matar av misstag in fel registreringsnummer.
Han ser om betalningen är utebliven genom att slå på registreringsnumret och kontrollera zon och avgift i sin dator.
– Det finns en rad appar och vi kan se alla. Finns det ingen betalning måste vi vänta och ha uppsikt över fordonet ungefär så lång tid det tar att gå till en automat och lösa en biljett och tillbaka.
Är det en parkeringsautomat som är ur funktion ska man gå till den närmaste på gatan.
– Det är ingen orsak att inte betala.
Många äldre har svårt med apparna och vill gärna lösa en fysisk parkeringsbiljett och lägga i rutan.
– Det är inte så lätt för alla det här med tekniken och det är många pensionärer som gärna vill ha tillbaka myntautomaterna. Men vi går ju mot mer och mer digital teknik. Det blir svårare för vissa, medan andra tycker det är fantastiskt.
Nu för tiden går det också ofta att swisha poängterar han.
Om någon är missnöjd och vill bestrida p-boten är det inte till honom man vänder sig utan till polismyndigheten.
– Allt är reglerat i Trafikförordningen som vi jobbar med. Betalningen går till Transportstyrelsen och sedan tillbaka till kommunen igen.
Ungefär tio bilister per dag brukar han lappa. Han känner till att det går rykten om att parkeringsvakterna jobbar på provision men det kan han direkt avfärda.
– Det skulle ju ha sett illa ut. Vi ska inte jaga människor och bilar. Det blir ingen bra stämning.
Brukar du få många bortförklaringar och ursäkter?
– Ofta får jag höra att folk har betalat för den bil som står hemma. Någon kanske har varit stressad för att den till exempel ska till tandläkaren och glömmer checka in. Det kan vara lite som i Alfons att "jag ska bara". Men vi måste ju göra lika för alla. Vi kan inte göra skillnad.
Ibland vid större event, är det inte ok då att folk ställer sig lite fel?
– Det är ofta så på stora arrangemang i till exempel Luleå energi arena att folk parkerar galet. De vill stå så nära som möjligt, för vi människor är ju lite lata. Men det finns parkeringar på andra gator, man får bara leta lite. Vi måste följa lagboken, det är solklart, och även tänka på att blåljus måste kunna komma fram.
I stan vill han tipsa om Trekanten, Kulturens hus eller Karpen.
Finns det något klassiskt ställe där folk brukar felparkera?
– Nej, det är olika för varje dag. Men generellt sett är Luleåborna ganska bra på att parkera och betala, säger Fredrik Andersson innan han vandrar vidare upp mot Storgatan.