P-O fyller 60 år
Han har en meritlista lång som ett Vasalopp men egentligen skulle han "bara" ha blivit bonde.- Hemma i Kälsjärv levde vår familj på det som gården genererade. Min far, Per, var bonde och tanken var att jag skulle gå i de spåren. Jag utbildade mig på Grahns i Öjebyn men politiken kom i vägen, men jag ångrar inte en sekund att jag tog en annan väg, vid vägskälet, än den som låg utstakad.
- Jag går till arbetet varje dag med stor glädje och höga förväntningar om att kunna uträtta någonting positivt, inte bara för min egen del utan för oss alla i Norrbotten. Att verka som landshövding i Norrbotten i dag är ett drömjobb. Jag har fått otaliga bevis för att den expansion och framtidstro som präglar vårt län uppmärksammas i vida kretsar, även utanför landets gränser. Vid ett besök i Bryssel helt nyligen talade EU-parlamentarikern Graham Meadows, generaldirektör för regional politik, väl om Norrbotten. Han menade att vårt län är ett flaggskepp i Europa när det gäller att arbeta med regional utveckling.
- Det här är ett bevis på att vi satsat rätt och att vi har otroligt duktiga aktörer och företag. Det är också ett bevis på att vi måste visa upp oss på den europeiska arenan. Det är ett måste och kommer att gynna regionen långsiktigt, menar P-O Eriksson.
Persson en nära vän
Av bondpojken från Kälsjärv blev det en man med tillträde till helt andra salonger än enbart finrummet i en bondgård. Via ett långt liv som toppolitiker har P-O Eriksson, skapat sig ett kontaktnät där de mest spännande och inflytelserika personerna ingår. De kontakterna kommer väl till pass i rollen som landshövding och regeringens förlängda arm i Norrbotten.
Landets nyligen avgångne statsminister, Göran Persson, har varit och är en mycket nära vän. Det är en vänskap som utvecklats från att ha handlat om samarbete över partigränserna till ett kompisskap.
- Vi har haft ett givande samspel från första stund. Det började när vi samarbetade i mitten på 1990-talet. Uppdraget var att sanera statens finanser. Göran Persson var finansminister och jag var ordförande i finansutskottet. För att bringa ordning på Sveriges ekonomiska problem såg vi tidigt att det skulle krävas breda lösningar och därför etablerade vi samarbetet mellan socialdemokraterna och centern. Det var ett samarbete som byggdes på stort förtroende mellan varandra. Vi skrev aldrig ett protokoll. Vi litade på varandra och det var handslaget som gällde. Det var där vi lärde känna varandra väl och det var där vår vänskap byggdes upp, en vänskapen som består. Jag träffar Persson till och från, på tu man hand, när tillfälle ges.
Gärna på offensiven
Under sina 16 år i riksdagen blev P-O Eriksson nära bekant med ledande politiker som än i dag har starka positioner. Men P-O låter sig inte nöja med att vara ett känt namn för de gamla gardet. Som den pådrivare han är går han gärna på offensiven i möten med nya makthavare.
- Som landshövding måste jag vara på alerten och tala om att jag är landshövding i framtidslänet Norrbotten. Människor som jag ännu inte hunnit bli bekant med får inte vara okunniga om att det är här uppe, hos oss, som det sker saker i dag. Det är jag stolt över att informera om. Det är, för övrigt, hög tid att en gång för alla radera ut stämpeln om norrbottningen som gnällig bidragkrävare. I stället ska vi resa på oss och visa självförtroende, säger P-O Eriksson med skärpa.
- Se bara på vilken fantastisk entreprenörsanda som råder i Norrbotten. Vi förfogar över en del världsledande företag som ofta skapats med två tomma händer. Jag undviker att nämna några namn med risk för att missa något företag utan konstaterar att våra norrbottniska naturrikedomar numera kompletteras av ett sjudande näringsliv. Dessutom ger universitet viktig energi till processen och skjuter på utvecklingen i rätt riktning. Det bubblar av liv och optimism på de flesta håll i länet, konstaterar P-O Eriksson.
Ett samtal med landshövdingen blir lätt ett samtal som berör allt mellan himmel och jord. P-O Eriksson är på alerten och har så alltid varit. Det betyder att han sökt information om det mesta som en politiker har att behandla på ett eller annat sätt.
- Jag har pryat på sjukhus, studerat livet på ett dagis, följt polisen i deras inte alltid så roliga vardag och skaffat mig insikt på många andra områden. Det har, för mig, varit viktigt att i någon mån försöka förstå människornas vardag. Det är möjligen därför som jag också känner så stor glädje över de framgångar som många norrbottningar dagligen gör. Det kan handla om våra duktiga idrottsmän och idrottskvinnor, om artister, skådespelare, musiker och författare. Det handlar om forskare och entreprenörer och inte minst den lilla människan, någonstans i vårt vidsträckta län, som bara finns där för att synliggöra den norrbottniska livskraften.
"Ibland får jag bannor"
P-O Eriksson har valt ett liv där man har som skyldighet att alltid, mer eller mindre, vara tillgänglig. När han kliver ombord på ett flygplan och tvingas slå av sin telefon känns det säkert som en skön paus i den hektiska tillvaron.
- Jag måste vara tillgänglig och nåbar. Den uppgiften är en del av mitt arbete och har alltid varit så. Ibland får jag bannor av såväl mina närmaste i familjen men också av mina fantastiska medarbetare som tycker att jag måste avsätta mer tid för mig själv. Men visst tar jag ledigt jag också, som alla andra.
-Jag har alltid varit intresserad av jakt och fiske och det har följt mig i livet. Som ung, hemma i Kälsjärv, jagade jag en hel del småvilt som hare, till exempel. Numera är det älgjakten som gäller. Jag är lika passionerad älgjägare nu som någonsin tidigare. Jag har i år faktiskt unnat mig fem dagar för älgjakt. Det var härliga dagar.
Har du skjutit någon älg?
- Jajamensan, men fortfarande väntar jag på den riktigt stora bjässen.
Fixar problemen tillsammans
Till sist; som 60-åring har man rätt att klaga över en och annan krämpa. När man ser P-O Eriksson i aktion, än här och än där, kan man undra hur karl?n orkar. Vad heter dundermedicinen, månntro?
- Åjo, lite skavanker dras även jag med men, peppar-peppar, jag har fått vara frisk. Min bästa medicin är att jag varje dag kan luta mig mot den otroliga kompetens som finns här på länsstyrelsen. Alltifrån min duktiga sekreterare och rakt igenom hela organisationen. Kompetensen, som finns i det här huset, är så stor att den egentligen inte borde rymmas. Det är därför jag går till jobbet glad i hågen varje dag. Jag vet att de problem, som eventuellt kan dyka upp, de kommer vi att fixa tillsammans. Kanske är det därför jag inte behöver ligga sömnlös utan kan möta varje dag, och de människor jag ska möta, utan oro. Det är jag glad och tacksam över, slutar P-O Eriksson, länets hövding och 60 år på onsdag.
Kuriren ber att få gratulera!
Fakta
Namn: P-O Eriksson
Ålder: 60 år på onsdag
Yrke: Landshövding
Familj: Gift med Lena och
pappa till Marianne.
Ålder: 60 år på onsdag
Yrke: Landshövding
Familj: Gift med Lena och
pappa till Marianne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!