P-O Eriksson (C) om regeringsfrågan: "Medierna styr för mycket"

På 90-talet klev han över blockgränsen och hjälpte till att rädda landets ekonomi. I dag tycker centerpartisten P-O Eriksson, 71 år, att det politiska debattklimatet är hårdare och mer låst än någonsin. "Partierna gräver ner sig i skyttegravarna", säger Norrbottens förre landshövding.

P-O Eriksson är kritisk mot dagens politiska debattklimat. "En tråkig valrörelse, utan samtal mellan partierna. Duellerna i tv-debatterna var inte seriösa", säger han.

P-O Eriksson är kritisk mot dagens politiska debattklimat. "En tråkig valrörelse, utan samtal mellan partierna. Duellerna i tv-debatterna var inte seriösa", säger han.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-09-17 19:21

Precis som många andra följer P-O Eriksson i Gammelstad den pågående rapporteringen kring den ovissa valutgången och landets regeringsbildning.

– Knepig situation. Många spekulerar hur man ska ta sig ur detta, det hade varit väldigt kul att vara med och diskutera. Jag får ett och annat samtal också, säger han men vill inte närmare gå in på vilka som söker hans rådgivning.

P-O Eriksson brukar beskrivas som en av de tongivande ”samarbetsingenjörerna” när C gjorde upp med de S-ledda regeringarna under Ingvar Carlsson och Göran Persson 1995-1998. Som finansutskottets vice ordförande hade han en central roll i saneringen av den tidens krisekonomi.

– Våra samtal resulterade i stora uppgörelser, C fick ha flera personer i nyckelställning i regeringskansliet. Därigenom fick vi också igenom mycket av vår politik. Men tyvärr var det inget som våra väljare gillade.

Som en följd av S-samarbetet sjönk stödet för C ned till rekordlåga 5,1 procent i riksdagsvalet 1998, då P-O Eriksson förlorade sitt riksdagsmandat på Norrbottensbänken.

Han minns också sveket från flera lokala partiföreträdare.

– Jag har precis tittat i gamla tidningsklipp med centerpartister i länet, som gjorde utspel mitt i valrörelsen 1998 om hur jäkla dumt det var att samarbeta med S. Men jag ångrar inte det som gjordes. Det var svåra dagar för Sverige, och någon måste vara med och ta de tuffa besluten – som var helt nödvändiga. Och C hade större inflytande i många frågor än vad S hade.

20 år senare höjs återigen röster för att C ska lämna Allianssamarbetet, att partiledare Annie Lööf bör lägga prestige och tidigare utfästelser åt sidan, för att i stället verka för ett blocköverskridande regeringssamarbete med S.

Men P-O Eriksson är försiktig i sina uttalanden.

– Jag spekulerar inte. Det kommer ske många samtal mellan partierna, jag väljer att inte ge Annie Lööf några råd nu. Jag har mina goda uppfattningar, det är bättre att jag tar det med de inblandade direkt.

Hur mycket påverkas dagens C av valnederlaget 1998?

– När man gör breda uppgörelser blir det motsättningar. Men Annie Lööf är en duktig förhandlare.

Han är också mycket kritisk till dagens debattklimat inom politiken, med tydliga ställningstaganden mot endera regeringsalternativ.

– En tråkig valrörelse, utan samtal mellan partierna. Duellerna i tv-debatterna var inte seriösa. Medierna får styra för mycket, vill bara ha hårda, spetsiga formuleringar.

P-O Eriksson menar rentav att tv-debatterna är en stor bidragande orsak till det låsta läget i regeringsfrågan.

– Partierna gräver ner sig i skyttegravarna. Frustrerande samtal. Jag blir störd över programledarnas dumma frågor emellanåt. Det gäller både TV4 och SVT, säger P-O Eriksson.

Fakta/P-O Eriksson

Namn: Per-Ola Eriksson

Bor: Gammelstad, Luleå

Karriär: Var riksdagsledamot för Centerpartiet 1982-1998, då han bland annat var ordförande och därefter vice ordförande i finansutskottet. Efter ett svidande valnederlag för C 1998 blev han utan plats i riksdagen. Därefter var han generaldirektör för Närings- och teknikutvecklingsverket, Nutek. Åren 2003-2012 var P-O Eriksson landshövding i Norrbotten.

I dag: Pensionär, teknologie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Källa: Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om