Lönesänkningen godtas inte av metallarna där, därför höll SSAB:s ledning överläggningar i går.
Uppgörelsen gäller, löd beskedet efteråt.
- Vi har fått den anslutning vi hoppats på, sade informationsdirektören Helena Stålnert.
Hemma
Från i morgon till 26 maj 2013 gäller därför arbetstidsförkortning (80 procent) och lönesänkning (90 procent) i Luleå och Borlänge.
I Oxelösund gäller det enbart tjänstemännen.
I realiteten får avtalet verkan i Luleå från måndagen. På vissa skift ska produktionen gå enbart på halv fart. Växling ingår där dagtidare i vissa lägen kliver in medan skiftarbetare är hemma. Masugnen och ytterligare anläggningar anpassas till nya driftsförhållanden.
Produktionen per vecka blir som nu, 35.000 ton stålämnen mot 41.000 ton vid full drift, uppger platschefen Stefan Enbom.
Nya åtgärder
- Jag känner mig väldigt lugn. Vi har fantasiskt duktiga medarbetare, de vet att vi befinner oss i ett besvärligt läge.
I Oxelösund, där metallarna alltså nobbat, tittar SSAB på besparingsåtgärder. Ytterligare varsel utöver 150 jobb bort utesluts inte.
Det finns löfte om, men ingen garanti för, återbetalning av förlorad inkomst efter lönesänkningen.
- De som haft förkortad arbetstid får större utbetalningar från SSAB:s vinstdelningssystem vissa angivna år, förutsatt att vinstdelning sker, beskrev Ulrika Lilja, ansvarig för SSAB:s externa kommunikation.
Modellen imponerar inte på Emil Carlsson, ordförande i Metallklubben SSAB Oxelösund.
- Jag kan inte lova våra medlemmar att de får igen pengarna. Vinstdelning är ingen säkerhet för att få igen dem. Det ger SSAB om man känner för det och om det är goda tider, sade Emil Carlsson, ordförande i Metallklubben SSAB Oxelösund.
- En förutsättning för att få igen pengar är att vi går med vinst och gör vi inte det har vi ju andra problem, kommenterar Tomas Karlsson, Metallklubben SAB Luleå.