Vid etableringar finns normalt ett företag som talar för sina planer och kommunen intar då en hållning. I fallet serverhallarna säger företaget ingenting utan intressentens avsikter tolkas utåt av Aurorum, Luleå näringsliv och Luleå kommun. Avsikten är att få bygga vid Gammelstadsviken.
Med på spåret
Efter ett visst motstånd mot att placera serverhallarna där återstår det nu bara en. Det är privatpersonen mot resten. Men egentligen är det inte så.
Konsultbyrån Enetjärn, som gjorde en naturvärdesutredning i samband med planarbetet, fann att vissa delar av området kunde exploateras medan det inte kunde ske på andra delar, med hänsyn till naturvärden och hydrologi.
"Marken är mjuk och känslig för påverkan. Delområdena har ett direkt hydrologiskt samband med sumpskogarna inom reservatet/Natura 2000-området och utpekade skogsfågelarter i Natura 2000-området är beroende av sumpskogen...".
Så skrev byrån. Den kom fram till att exploatering av just dessa delområden krävde Natura 2000-tillstånd, vilket inte kom till stånd. I stället ändrades hallplaceringen.
Kan acceptera
Privatpersonen, som nyligen fick avslag på sin klagan på hallprojektet vid Gammelstadsviken och överväger att gå vidare, efterlyser också en Natura 2000-prövning och anser att det blivit fel fokus på frågan.
Inte prövats rätt
- Jag är inte emot bygget utan att det inte har prövats rätt. Säg att det här byggs och att de hydrologiska förändringarna blir drastiska i Gammelstadsviken, vad säger de då? Jo, att det trodde vi inte, beskriver han. Om en prövning genomförs och visar att det är möjligt genomföra bygget så accepterar han det.
Han hänvisar till Miljöbalkens sjunde kapitel 28a, som uttalar att tillstånd krävs för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett naturområde.
Privatpersonen hade inga planer på att medverka vid gårdagskvällens möte om hallarna.
- Du kan ju tänka dig hur det skulle se ut. Jag skulle stå där och säga att det är jag som överklagat, den som andra anser hota projektet.