Överraskningen: SSAB vill INTE ha sitt tillstånd

Tänk att jobba i flera år för att få ett tillstånd, och när du väl fått det så vill du inte ha det. Så är fallet med SSAB i Luleå.

SSABi Luleå  ansökte för flera år sedan om att få trampa på gasen, och investera. Nu avstår bolaget från rätten till utökad produktion.

SSABi Luleå ansökte för flera år sedan om att få trampa på gasen, och investera. Nu avstår bolaget från rätten till utökad produktion.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-02-08 18:29

Det är ungefär tio år sedan som SSAB, samtidigt med behovet av förnyat tillstånd, jobbade för att också få rätten att öka produktionen i Luleå.

Gamla tillståndet lade taket vid 2,5 miljoner ton stålämnen per år. Bolaget ville höja till 3,0 miljoner ton.

Koksverket hade tillstånd för 800 000 ton koks per åt. Det skulle höjas till 1 100 000 ton.

Facket jublade. Luleå skulle prioriteras i koncernen, det skulle investeras i skänkugnar, ännu en stränggjutningsmaskin och utbyggt koksverk, bland annat.

I slutet av 2010 beviljades SSAB nytt tillstånd för verksamheten, och dessutom fick bolaget rätten att utöka produktionen. Då hade emellertid finanskrisen stukat industrier värden över och SSAB-ledningen förklarade att det i närtid inte var aktuellt att skruva upp takten.

Och nu ansöker bolaget hos Mark- och miljödomstolen om att få återkalla rätten till utökning.

– Marknaden såg annorlunda ut 2008 jämfört med hur det är nu, säger platschefen Nils Edberg.

Metallklubben är förvånad.

– Vi tycker självklart att vi ska öka produktionen i Luleå. Efterfrågan kommer att finnas. Vi har världens bästa masugn och den har högre kapacitet än vad vi tar ut av den. Men vi behöver givetvis investera, säger ordförande Tomas Karlsson.

Samtidigt med beviljat tillstånd ålades SSAB att genomföra utredningar och uppdateringar som rör utsläpp. Det arbetet har pågått över åren.

Med ökad produktion skapas också ytterligare överskottsgas och bolaget ska visa hur den tillkommande energin kan tas tillvara.

– Man avstår från det, säger bolagets advokat Mats Björk.

Myndigheterna ska säga sitt om SSAB:s ovanliga ansökan.

Och det är verkligen ombytta roller som gäller. För länsstyrelsen, som kan bromsa när företag vill utöka produktionen, propagerar nu för högre produktion.

– Vi har uppmanat SSAB att tänka över om det bolaget gör är så vettigt. Kommer de på att de trots allt vill utöka, kanske beroende på att världsmarknaden medger det, så vet vi ju hur diskussionen hos näringslivet varit. Där klagar man ju på att det tar så lång tid att få tillstånd, säger David Berggård, länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Han skickar dessutom med en annan aspekt. Efter samgåendet med Rautaruukki har SSAB flera vägval, och i Brahestad finns liknande produktion som den i Luleå.

– Skulle SSAB vilja öka produktionen så kan den komma i någon annan anläggning, säger Berggård.

– Nej, såna tankar finns inte med, det här är en Luleågrej, avfärdar Nils Edberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om