Överklagan avslagen

Landstinget har rätt att genomföra beslutet att stänga nio obs-platser i Haparanda och satsa resurser på palliativ vård. Det är innebörden av ett beslut i länsrätten. Domstolen fortsätter granskningen av beslutet i fullmäktige för att avgöra om det strider mot kommunallagen.

REPRIS. Kent Ögren fick åter igen debattera om obs-platerna och besluten kring dem trots att länsrätten avslagit överklagan från oppositionspartierna.

REPRIS. Kent Ögren fick åter igen debattera om obs-platerna och besluten kring dem trots att länsrätten avslagit överklagan från oppositionspartierna.

Foto: Eija Dunder

LULEÅ2008-04-30 06:00
På tisdagen återkom frågan om de nio obs-platserna i Haparanda och nedläggningen av dem. Anledningen var det överklagande som oppositionspartierna (moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet) lämnat in till länsrätten. I sin anmälan begärde de fem partierna ett så kallat verkställighetsförbud av det beslut som fullmäktige fattade den 3 april i år.Ska yttra sig
De begärde detta förbud i väntan på länsrättens dom i frågan som gällde att beslutet strider mot kommunallagen. Länsrätten har avslagit den begäran men fortsätter att arbeta vidare med ärendet. Och i det arbetet har man begärt att landstinget ska yttra sig i frågan.Vid landstingsstyrelsens sammanträde på tisdagen presenterades ett förslag till yttrande. I yttrandet konstateras att beslutet om nedläggning av obs-platserna var korrekt och inte strider mot kommunallagen.På tisdagen protesterade de borgerliga partierna mot yttrandet eftersom ledamöterna fick se det först i samband med landstingsstyrelsens sammanträde på tisdagen. Bland dem som ogillade skrivningen fanns kristdemokraten Birgit Stöckel som talade om "bristande demokratisk hygien".I debatten kom ledamöterna in på vad som hände på landstingsfullmäktiges sammanträde den 3 april då beslut togs i frågan om obs-platserna. När beslutet skulle fattas reste sig samtliga borgerliga ledamöter och satte sig på åhörarläktaren. Omröstning resulterade i siffrorna 39 mot 0.De borgerliga påminde om det ovanliga fullmäktige och hur ledamöterna fick handlingarna om obs-platserna tio minuter efter det att fullmäktige börjat sitt sammanträde. Detta faktum och att ledamöterna och partierna inte fick tillräckligt med tid på sig att läsa in sig i ärendet ligger bakom anmälan till länsrätten.I debatten konstaterade landstingsrådet Kent Ögren att ärendet var väl känt av ledamöterna eftersom det diskuterats i mer än ett halvt år. Vid sammanträdet deltog också landstingets jurist Victoria Arenbro via en telefon. Hon konstaterade att beslutet i fullmäktige inte stred mot kommunallagen. Hon motiverade det med att kommunallagen inte säger någonting om i hur god tid ledamöterna ska ha handlingar, bara att ärendena måste vara kända i god tid. Samtidigt sade hon att handläggningen av frågan till en del bröt mot den arbetsordning som fullmäktige själv fattat beslut om.Undantagsfall
Landstingsrådet Kent Ögren menade att det handlade om "ett extremt undantagsfall". Kristdemokraten Birgit Stöckel var mycket kritisk och menade att det skulle krävas kvalificerad majoritet (2/3 av ledamöterna) för att man skulle få göra avsteg från reglerna.Kent Ögren hävdade återigen att det handlade om ett speciellt undantag som han inte varit med om under sina sex år som landstingsråd.-  Vi behöver väl ingen arbetsordning om det är så att fullmäktige kan bryta mot sina regler genom en enkel omröstning, sade sjukvårdspartiets Johnny Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!