Hon har precis avslutat ett morgonmöte på fredagen. Och även om läget beskrivs som tufft verkar julhelgen gått ihop.
– Den rapport jag fått nu på morgonen är att man klarat det med gott samarbete här på sjukhuset, uppe i Malmfälten och med SOS alarm, säger Katarina Johansson.
Bakgrunden är att hjärtsjukvården fått dra ner på antal vårdplatser på Sunderby sjukhus på grund av personalbrist. På hjärtintensiven har sex ordinarie platser blivit till fyra. Och på avdelning 46, hjärtavdelningen, där patienter vårdas efter det akuta ingreppet finns i nuläget endast sex platser.
Hur har beläggningen varit under julhelgen?
– Det har varit fullt, och överbelagt. Vi har försökt stärka upp med personal, säger Katarina Johansson.
Hur känns det?
– Som ansvarig chef är det klart det känns ansträngt. Vi följer dagligen det som händer. Det känns bra att vi har kunnat bedriva vård, och ta hand om de patienter som haft ett akut behov.
Hjärtsjukvården på Sunderby sjukhus har ett länsuppdrag, och tar in patienter från hela Norrbotten. En konsekvens av överbeläggningen har blivit att patienter från exempelvis Malmfälten, som varit med om ett akut ingrepp, har fått åka tillbaka och slutvårdas på hemmaplan i stället för på Sunderby sjukhus.
– Normalt sett brukar de slutvårdas hos oss, de ligger kvar efter ett akut ingrepp. När vi har Malmfältspatienter hos oss är de ofta kvar hos oss, tills de är färdiga att skrivas ut.
Akuta ingrepp kan handla om exempelvis ballongsprängning.
Önskvärt, säger hon, hade varit om hjärtavdelningen kunde bemanna för att ha öppet nästan det dubbla; tolv vårdplatser. Eller åtminstone tio vårdplatser för att inte "korka igen", som Katarina Johansson uttrycker det.
Hur kommer det sig att ni inte har tillräckligt med personal?
– Det beror på att erfaren personal valt att gå till andra anställningar, alltså de har sagt upp sig. Andra har ledigheter som man har rätt till. Det gör att vi har färre personer i aktiv tjänst.
Det tuffa läget ser likadant ut även över kommande helg, och nyårshelgen.
– Det ser ut så fram till den 6:e januari. Sedan kommer vi ha lite bättre bemanning. Vi har rekryterat undersköterskor och sjuksköterskor, så till våren kommer det mer personal.
Ska man vara orolig som norrbottning, om man läser det här?
– Nej, man ska inte vara orolig. Och framförallt ska man söka vård på närmaste vårdinrättning om man har ont i bröstet, tidsfaktorn är viktig, säger Katarina Johansson.