Så många älgar får skjutas i Norrbotten

Det blir en minskad älgtilldelning i Norrbottens län inför höstens älgjakt. Men frågan är hur stora förändringar det blir i förvaltningen till nästa år. "Det hänger på hur det ser ut i höst", säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Norrbotten.

"Jag tror att man kommer sänka avskjutningen närmare den faktiska avskjutningen", säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet Norrbotten om nästa års tilldelning.

"Jag tror att man kommer sänka avskjutningen närmare den faktiska avskjutningen", säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent Jägareförbundet Norrbotten om nästa års tilldelning.

Foto: Maria Johansson

Luleå2024-07-03 19:00

Hur många älgar ska det finnas i skogen?

Enligt Björn Sundgren på Jägareförbundet Norrbotten finns det olika syn på den saken mellan markägare och jägare. Han beskriver det som närmast en dragkamp mellan jägare som anser att stammen börjar bli väl liten och markägare som vill få ner betesskador från älg på tallungskog.

Förvaltningsgrupper bestående av markägare och jägare föreslår nivåer till länsstyrelsen i Norrbotten, som sedan tar beslut.

– Det har varit diskussioner i år men inte så hårda diskussioner att man inte har kommit överens, säger Björn Sundgren.

Länsstyrelsen i Norrbotten har nu släppt älgtilldelningen, det vill säga hur många älgar som får skjutas inom sex olika områden, fördelade från fjäll till kust.

Totalt handlar det om 13 315 älgar, vilket är en minskning med ungefär tusen älgar från föregående år. Ungefär 8 500 älgar sköts i fjol.

– Den låga avskjutningen i fjol berodde på att det fanns färre älg. Jägarna höll igen avskjutningen. Möjligtvis stannade det av för att snön kom tidigare. Man sköt väldigt lite av tilldelningen i fjol, nu har man dragit ner tilldelningen med tusen älgar i år men det är långt över den avskjutning vi hade i fjol. Det är rätt fria händer för jaktlagen att bestämma själva.

undefined
Hur många älgar ska det finnas i skogen? "Jägarna höll igen avskjutningen", säger jägareförbundet om fjolårets älgjakt.

Några stora förändringar i årets tilldelning, som är den sista på en treårsplan, verkar det inte vara – förutom i ett område. Det handlar om Råneå/Kalix/Haparanda som sänkt sin andel älgar.

– Där har de aktivt tittat över och sänkt planen för att man tycker att man ligger lite för högt över avskjutningarna, säger Björn Sundgren.

Tror du att det blir några stora förändringar till nästa års älgjakt?

– Det hänger mycket på hur älgstammen ser ut i höst och hur jakten går. Jag tror att man kommer sänka avskjutningen närmare den faktiska avskjutningen. Det styrs av hur det ser ut inventeringsmässigt och avskjutningsmässigt i höst.

Det spekuleras också i om att de lägsta kraven för att få en licens kan höjas.

– De minsta licensområdena kanske får börja kika runt och samverka med grannar. När det gäller nivåerna tror jag det blir en nogsam genomgång när en ny treårsplan ska sättas framåt. Summering av höstens jakt kommer avgöra väldigt mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!