Oväntad rusning till vallokalerna
Trängsel och långa köer. Så såg det ut i Kyrkans hus där funktionärerna jobbade för högtryck. - Jag har aldrig tidigare varit med om en sådan här rusning, säger Stig Granlund, valförrättare.
LÅNG VÄNTAN. Pensionären Gun Eklund köade för att lägga sin röst i kyrkovalet. "Jag mötte en bekant som hade vänt och var på väg hem", säger hon.
Foto: Eija Dunder
Röstade gjorde också pensionären Gun Eklund, en av många som fick vänta på sin tur att bockas av i röstlängden.- Har man rösträtt ska man också använda den. Men kön var lite väl lång den här gången. Jag mötte en bekant som hade vänt och var på väg hem igen för att han inte orkade köa, säger Gun Eklund.Stig Granlund (S), ledamot i kommunfullmäktige och tidigare kyrkopolitiker, ansvarade för tredje valet i rad för arbetet i vallokalen som öppnade klockan 08.00. Han blev tagen på sängen av den stora tillströmningen väljare.- Det kom folk hela förmiddagen och väldigt många efter lunch. Normalt sitter vi och prickar av förtidsröster under dagen, men den här gången har vi inte haft en chans att göra det. Jag har aldrig tidigare varit med om en sådan här rusning, säger Stig Granlund, som menar att detta indikerar ett ökat intresse för kyrkopolitiken.- Är det bra med folk i en vallokal så är det ofta bra i andra också, säger han.När Norrbottens-Kuriren besöker vallokalen synes medelåldern bland de röstande vara hög. Att Miguel Nilsson med sina 22 år hör till undantagen är en bild som bekräftas av Stig Granlund. - Jag vet inte om det är så att ungdomarna inte känner sig engagerade. Den grupp som vi gärna vill ha hit och rösta är föräldrar mellan 30 och 50 år. Om inte de röstar kommer heller inte deras barn att rösta, säger han.Kurvan vänder
Vid valet 2005 var valdeltagandet i Luleå stift 13 procent, att jämföra med 14,5 år 2001. När vallokalen stängde klockan 20.00 hyste Stig Granlund gott hopp om att kurvan vänt uppåt. - Det måste vara så att det har ökat, säger han.Fotnot: Rösträkningen var inte färdig vid tidningens pressläggning, men finns på internet på adressen http://kyrkoval.svenskakyrkan.se/valresultat/
Kyrkovalet i siffror72,9 procent av befolkningen i Sverige är medlemmar i Svenska kyrkan.16 år fyllda senast på valdagen, folkbokförd i Sverige samt medlem i Svenska kyrkan är vad som krävs för rösträtt.4 val kan röstberättigade delta i: kyrkoråd, samfällda kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.251 ledamöter sitter i kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.14 nomineringsgrupper (politiska partier och andra sammanslutningar) ställde upp i söndagens val till kyrkomötet.36.000 personer är förtroendevalda i Svenska kyrkan.12 procent av de röstberättigade i riket röstade 2005, att jämföra med 14,2 procent 2001.13 procent av de röstberättigade i Luleå stift röstade 2005, att jämföra med 14,5 procent 2001.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!