Otryggt med trasiga lampor på gångstråken

Trasiga vägbelysningar blir hela men bara om allmänheten rapporterar in. Stenålders och en källa till otrygghet tycker Ulrika Holm.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2014-10-21 19:40

– Det känns väldigt otryggt att ta gångvägen ute på Gültzauudden, där är ofta trasiga lampor och som nu en hel serie med trasiga lyktor, säger Ulrika Holm. Hon har hund och promenerar ofta gångvägen från sitt hem på Gültzauudden och förbi Hälsans hus och vidare in mot staden efter strandpromenaden. Hon har bott ett år på sitt område och redan i fjol reagerade hon på att trasiga lampor verkade få fortsätta att vara trasiga.

– När jag kontaktade Tekniska förvaltningen fick jag veta att det förväntades att allmänheten ska rapportera in detta. Man tycker ju att det borde ligga på förvaltningens uppdrag att sköta det. Och nog är det väl en smula stenålders. Finns det ingen teknik som automatiskt visar när lampor är trasiga tycker Holm.

Kuriren ringde till Tekniska förvaltningens Jens Engberg som är ansvarig för bland annat belysning. Han verifierar att man faktiskt är helt beroende av att allmänheten ringer in och säger till.

– Ja så är det. Han förstår om det upplevs som obegagligt när det blir mörka partier efter vägarna och när han får veta att det finns en sträcka med mörklagda lampor misstänker han att det kan bero på att en huvudsäkring har gått.

När det gäller ny teknik som direkt varnar när lampor faller ur finns på marknaden men det är behäftat med stor kostnad att införa sådan.

– I höst har det kommit ett nytt system som vi faktiskt ska testa ute på landsbygden med enstaka lampor. Det är ett mobilt baserat system som innebär att man i varje stolpe har ett modem som reagerar om det blir fel.

Att införa systemet i kommunens alla armaturer är inte ekonomiskt försvarbart, menar Engberg:

– Nej vi har 18.500 stycken och byta ut alla skulle gå på 90 miljoner. Varje armatur måste också behöva ha ett mobilabbonemang och kostnaden för det per år skulle gå på en miljon, säger han. Han rekommenderar allmänheten fortsatt att höra av sig per telefon eller app eller kommunens hemsida när trasiga lampor siktas.

Ulrika Holm köper inte det resonemanget:

– Nog skulle det väl ändå kunna avsättas någon som rutinmässigt kollar av de stadsnära stråken, säger hon och tittar bort mot Bergnäsbrons ljussatta bågar.

– Där var det många trasiga lampor för ett tag sedan men det blev minsann snabbt åtgärdat säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!