Hur mycket pengar fanns i fonden Obol Investment från början? Ingen vet. Känt är att konkursförvaltaren, advokaten Einar Wanhainen, fick in krav från Obolkunder på totalt 124 miljoner kronor. LKAB:s stiftelse, Hjalmar Lundbohmsstiftelsen, lyckades får ut nästan fem miljoner amerikanska dollar och klarade sig utan förluster. Andra hade inte samma tur. Företag, större och mindre och flera av dem från länet, drabbades. Likaså privatpersoner. En företagare från Norrbotten förlorade 2,5 miljoner kronor. Bara en bråkdel kom tillbaka.
– Det är klart att det påverkade verksamheten, det var ett stort avbräck. Klart att det är bittert. Det är många tusentals mil i bil som ligger bakom de där pengarna som bara försvann, säger företagaren som av hänsyn till sin familj inte vill gå ut med sitt namn.
Einar Wanhainen säger till Kuriren att han som konkursförvaltare var helt låst i sitt arbete, då han inte fick någon som helst information. Enligt honom medverkade varken Bo Johansson eller Jan Saradlic i sådan utsträckning att det hjälpte hans arbete framåt.
– Åklagaren hade ju information. Om han hade väckt talan i det här fallet, så hade informationen blivit offentlig, men den fick jag aldrig.
I september 2011 kunde Kuriren berätta att det aldrig blev något rättsligt efterspel för Obolduons hantering av investerarnas pengar som bara försvann. Förundersökningen lades ned.
"Det behöver inte vara brottsligt, men det är för många obesvarade frågor. Som vem som sitter i styrelsen och var bokföringen finns. Bara en massa svammel", sade statsåklagare Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten då.
Bo Johansson har i sin kommunikation med Kuriren tryckt på att han lämnade alla uppdrag i Obol Investment redan 2002, men enligt Einar Wanhainen råder det ingen tvekan om att det var Johansson och hans kompanjon Jan Saradlic som var de faktiska företrädarna fram till 2006.
Obol Investment var för övrigt en investeringsfond med säte på Brittiska jungfruöarna och inget bolag i egentlig mening. Konkursen var därmed unik i sitt slag, enligt förvaltaren.
För den ovan nämnde företagaren var det helt avgörande för hans beslut att placera pengar i Obol att LKAB och Längmanska företagarfonden hade investerat där.
– Jag tänkte att Längmanska och LKAB verkligen borde ha kontrollfunktioner för sådant här. Och Obol speglade ju sig i gräddan av näringslivet, här fanns flera offentliga personer och dessutom idrottsklubbarna. Det var ju det som Obol red på och det var för mig en garant att "det här är något ordentligt".
0920-26 28 65