Östling kör vidare

Leif Östling rattar vidare.Det blir ingen pensionering som VD i Scania utan förre Luleåbon förlänger uppdraget sedan Volkswagen övertagit Wallenbergarnas Scania.– Något eller några år till blir det.

LULEÅ2008-03-13 01:45

Leif Östling har kontrakt med Scania till sista mars nästa år. Då skulle han sluta. Efter att Volkswagen köpt upp Wallenbergsfärens (Investors) aktier har såväl nye storägaren som Leif Östling öppnat för en fortsättning.
I går besökte han Luleå för att prata tillväxt vid Rotarys Näringslivskväll och för intervju med Kuriren. Leif Östling gör klart att han stannar längre än vad kontraktet säger, något eller några år.
–Vi har inte kommit överens. Hur länge det blir vet man inte. Jag känner mig frisk och kry. Men jag fyller 63 i höst, säger han. Någon återflytt till Luleå efter pensionering blir det däremot inte. Fast stugan är kvar.
Skillnad på affär
Leif Östling står uppenbart på god fot med nye ägaren. I kommenterar i affärstidningar tas Leif Östlings gamla kontakter med företrädare i Volkswagen upp. Vid samtalet med Kuriren nämner han inte minst Ferdinand Piech, en av ägarna.
MAN var ute efter Scania. Det ogillade Leif Östling.
– Om det genomförts hade jag inte varit kvar. Jag tror inte på modellen de förespråkat, en teknisk integration. Det fungerar inte, säger Leif Östling. Med Volkswagen som ägare utlovas Scania ett fristående liv.
Hopslagning
MAN och Volkswagen var redan före den nu aktuella affären inne i Scania. Analytiker förutspår att MAN och Scania slås ihop.
– Det finns sådana kommentarer men lyssnar man på Volkswagen hör vi att det inte finns sådana planer utan de är olika varumärken, och sedan får vi se hur det utvecklar sig. Det här har man inte förstått ifrån pressen. Volkswagen är den enda framgångsrika koncernen med olika märken. Ford har stora problem, säger Leif Östling. Scania ska enligt utfästelser fortsätta att vara ett bolag med huvudsätet i Sverige samt med forskning och utveckling här. Bolaget ska vara noterat på Stockholmsbörsen.
Hur påverkas Ferruform av Volkswagen-affären?
– Där händer inget. Ferruforms egen konkurrenskraft är den avgörande för företaget. Vi har haft problem i Ferruform. För några år sedan hade vi stora förluster. Företaget har utvecklats till ett bra företag idag, helt i nivå med Scania totalt. Det har skett en fantastisk utveckling under Peter Björks ledning. De fackliga representanterna har haft stor förståelse för betydelsen av att jobba upp företaget till ett lönsamt sådant. Det blev lite för vildvuxet tidigare. Hotet mot ett företag är att slå sig till ro eller att välja fel strategi, vilket vi gjorde på 1990-talet. Lönsamhet är nyckelordet.
Nu tillverkar Scania 85.000–90.000 lastbilar och bussar årligen.
– Vi ska upp i 100.000 år 2010. Det är bara att jobba med vad du kan. I Luleå klarar vi ökningen med nuvarande investeringar.
Bonus, tack
Facket, nu senast vid SSAB i Luleå, irriteras över miljonbonusarna till toppchefer. Leif Östling, en av näringslivstopparna med bästa lönevillkoren, anser att höga chefer ska ha bonusavtal.
– Ja, om de är rätt utformade och kopplade till intjäningsförmågan i företaget. Desto bättre ska då chefen tjäna. Bonus kan gälla 200–300 chefer i ett företag av Scanias storlek. Det är viktigt få fram ledare och ledarskap. Ingen ifrågasätter Zlatans och Foppas löner. Det är ungefär samma artistjobb som görs i de här företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om