På torsdagen var det kirurgin som gav samma besked: Inga operationer där patienterna behöver ligga kvar över natten ska göras – om det inte handlar om akutfall. Alla patienter som är uppsatta för magsäcksoperation får inrikta sig på en oviss väntan.
På kirurgin är det nattsköterskor som fattas, på ortopedin sjuksköterskor överlag.
– Det verkar vara rena haveriet, konstaterar Stefan Tornberg, centerpolitiker i landstinget.
Han vill ha besked på landstingsstyrelsens möte kommande vecka, bland annat vilka åtgärder har vidtagits för att minimera stoppet vad gäller magsäcksoperationer och hur landstinget långsiktigt arbetar för säkra kompetensförsörjningen.
Anders Sundelin är länschef för ortopedin.
– Vi har nått vägs ände helt enkelt, säger han.
Kommande helg skulle läget bli akut och beslutet togs att dra ner på antalet vårdplatser från 43 till 32.
– Vi fick mera sjukdom, konstaterar Anders Sundelin.
Sjuksköterskebristen drabbar hela Sunderby sjukhus. Sköterskorna far till Norge, blir sjukskrivna, är föräldralediga, går till andra jobb exempelvis inom kommunen...
– Framme i maj kan vi se att tolv sköterskor saknas på ortopedin, säger Anders Sundelin.
Michael Dahlberg på kirurgin/urologin konstaterade på torsdagen att han hade fem av tolv nattskötersketjänster obesatta.
Akuta operatoner, det handlar då om exempelvis höftfrakturer och brutna handleder, kommer att genomföras på ortopedin i Sunderbyn. Men operationer som kan vänta (axlar, ryggar) måste vänta eller eventuellt skickas till Piteå älvdals sjukhus. Så länge man nu har kapacitet där...
– Måste vi skicka även akutfall till Piteå, så måste kanske dom också skjuta upp icke akuta operationer.
Stefan Tornberg, C, ifrågasätter om inte landstinget måste erbjuda patienterna vård inom andra landsting när situationen är som den är?
– Det är bara någon tid sedan som Umeå sa att man skulle dra ner vårdplatserna till hälften, konstaterar Anders Sundelin.
– Så där finns inte mycket att hämta...