Orosmolnen hopar sig över Kronan: "Vi planerar ett omtag"

LULEÅFrågetecken växer kring Luleås nya bostadsområde, Kronan. Bostadsköparnas tvekan har fått fastighetsbolagen att skjuta på byggstarten.

Foto: Per Lundström

Luleå2018-09-01 05:00

I dag bor över 1 700 personer på Kronanområdet. Höghusen på Lulsundsberget har gett Luleå en ny skyline.

Det var tänkt att bli upptakten till en bostadsexpansion som Luleå inte upplevt sedan Stålverk 80-planerna på 1970-talet.

I februari 2017 tecknades markanvisningsavtal för den första etappen i Kronandalen, där över 2 000 bostäder skulle byggas.

Ett och ett halvt år senare finns en rad oroande frågetecken kring vad det ska bli av den planerade naturstaden i nära anslutning till friluftsområdet Ormberget.

Första varningssignalen kom när Obos skrotade planerna på en bostadsrättsförening på Honnörsbacken.

Företagets byggprojekt var tänkt att bestå av två delar. Först skulle tio exklusiva suterränghus byggas högst upp i backen. I dag är fortfarande fyra ute till försäljning.

Nedanför skulle 22 kedjehus byggas som skulle bilda en gemensam bostadsrättsförening. Projektet fick dödsstöten sedan banken nekat till lån med motiveringen att för få hade tecknat köpavtal.

Enligt projektutvecklare André Lindström kommer företaget redan i höst att presentera ett nytt upplägg.

– Vi gör ett omtag. Vårt bygglov gäller fortfarande. Vi planerar att bygga husen, men inte som bostadsrättsförening utan som äganderätter. Den första säljetappen omfattar åtta radhus, men vår målsättning kvarstår om att på sikt bygga totalt 32 hus på Honnörsbacken.

Det råder också osäkerhet kring andra byggprojekten i det forna regementsområdet för Lv7.

Heimstaden var tänkt att bli först ut på Kronandalens första etapp, men valde att under sommaren att plocka bort projektbeskrivningen från sin hemsida.

Kvarteret Bärmesen var tänkt att bestå av 75 exklusiva bostadsrätter i fyra våningsplan samt tio radhus med takterasser.

– Vi hade planerat för en byggstart i vinter, men marknaden känns svajig. Vi har valt att avvakta efter att ha fått in för få intressenter. Just nu pågår en diskussion i företagets styrelse om vi ska bygga projektet eller välja en annan väg. Det är oklart hur vi gör, men om ett par veckor vet vi mer, säger Yashar Taghizadeh, projektutvecklare på Heimstaden.

Kan det här innebära att ni drar er ur Kronanprojektet?

– Nej, vi kommer att bygga, men vi kanske gör det senare om sex månader eller ett år. Vi tänker behålla tomten, men överväger att bygga en enklare produkt än de lyxlägenheter som vi presenterade för ett par år sedan.

Den första etappen av Kronandalen omfattar totalt sex byggaktörer som tillsammans enats om en intern turordning för att inte konkurrera om köparna.

SHH Bostad hade planerat för en byggstart under hösten 2018. Totalt omfattar planerna 57 bostadsrätter i kvarteret Skidåkaren.

Försäljningen startade i april.

– Vi har sålt ett 15-tal och ytterligare fem är reserverade, uppger mäklaren Daniel Larsson på Svensk Fastighetsförmedling.

Det är inte ett tillräckligt utfall för att blidka banken.

– Vi måste sälja 50-60 procent av bostadsrätterna innan vi kan ge klartecken till byggstart. Vårt mål är fortfarande att bygget ska starta under hösten 2018, men försäljningen går trögt, säger projektledaren Oscar Raud på SHH.

Det dystra försäljningsbeskedet har sänt en stötvåg bland de övriga fyra fastighetsbolagen i Kronandalens första etapp.

Riksbyggen planerar att lämna in sin bygglovsansökan för sammanlagt 90 bostadsrätter inom kort, men följer utvecklingen uppmärksamt.

– Det verkar gå ganska trögt på marknaden. I dag kan jag inte uppge någon tidsplan för när bygget kan komma igång, säger Cecilia Bergenudd, projektchef på Riksbyggen.

Inte ens en gissning?

– Det beror helt och hållet på hur det går för vår försäljning som inte kommit igång än. Vi behöver sälja minst 50 procent innan vi kan börja bygga. Jag tror inte något företag kommer igång under hösten. Det ser inte ut som det.

Riksbyggen hoppas att starta sin försäljning innan årsskiftet.

Det Umeåbaserade fastighetsbolaget Lerstenen har planerat att bygga 95 hyreslägenheter, men har inte lämnat in sin bygglovsansökan än. Erik Sällström, vice vd, kan inte i dag uppge när byggstarten kan tänkas ske.

Det kan inte heller Nina Larsson Lidberg, vd på BD Fastigheter, göra. Piteåföretaget BD fastigheter avser också att bygga 80 hyreslägenheter.

– Vårt projekt är inte beroende av att hitta bostadsköpare. Vi planerar för en byggstart under det andra eller möjligen det tredje kvartalet 2019, säger Nina Larsson Lidberg.

BD Fastigheter ska tillsammans med HSB, enligt den interna överenskommelsen, vara sist ut att bygga i Kronandalens första etapp.

Projektchef Jeanette Lestander tror att det finns en möjlighet att HSB lämnar in sin bygglovsansökan för kvarteret Kikaren under 2018.

– Vi är inne i en process där vi avvaktar hur marknaden utvecklar sig. Vi står i startgroparna för att bygga, men vill först se hur det går för Heimstaden och SHH.

Finns det en risk för att luften har gått ur byggboomen i Luleå?

– Just nu upplever jag det som trögt på bostadsmarknaden. Jag vill inte spekulera i orsaken, men det kan bero på att det finns så många objekt som är på gång att byggas i Luleå.

Bostadsområdets historia

Den första oktober 1941 flyttades en luftvärnsdivision till Luleå. Planen var att skydda utskeppningen av järnmalm.

Exakt ett år senare bildades Luleå Luftvärnskår (Lv 7). I början fanns kåren i ett barackläger vid Rektorsgatan, men flyttade den 14 augusti 1944 till ett nyuppfört kasernområde vid Brändövägen.

48 år varade epoken innan Lv 7 flyttades till Boden 1992.

Luleå kommun tog beslut om att kasernområdet skulle döpas om till Kronan och på sikt omvandlas till en företags- och kulturby.

Stadsdelen har byggts ut i etapper under de 15 senaste åren. I dag består den av delområdena Östra Kronan, Kronanhöjden, Kronanbacken, Lulsundsberget, Kulturbyn samt Ormberget.

Den 31 december 2017 var 1 738 personer skrivna inom Kronanområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!