Oron växer i världsarvet: "Jag har legat sömnlös"

Sommarens vägarbete bekymrar kyrkstugeägare i Gammelstad. "I söndags upptäckte jag en glipa i ett av stugans hörn. Sedan dess har jag legat sömnlös och oroat mig inför vintern", berättar 73-åriga Solveig Adolfsson.

I snart tio år har Solveig Adolfsson ägt en kyrkstuga. Nu har det uppstått en skada som hon kopplar till de pågående vägarbetet i Gammelstad kyrkstad."Jag vill ha det här åtgärdat innan vintern kommer", säger Solveig Adolfsson.

I snart tio år har Solveig Adolfsson ägt en kyrkstuga. Nu har det uppstått en skada som hon kopplar till de pågående vägarbetet i Gammelstad kyrkstad."Jag vill ha det här åtgärdat innan vintern kommer", säger Solveig Adolfsson.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2023-09-27 19:00

I fyra år har Luleå kommun arbetat för att rusta upp vägnätet i världsarvet. Vägbanor har sänkts och dagvattenhantering förstärkts. Projektet syftar till att rädda kyrkstugor undan framtida vattenskador.

Den fjärde och avslutande etappen startade i maj och omfattar Lulevägen samt Björkelundsvägen.

Solveig Adolfsson äger en av ett tiotal kyrkstugor längs Lulevägen. Nu har hon gjort en oroande upptäckt i sin stuga som kan vara uppemot 300 år gammal. I husets södra hörn har en 15 millimeters glipa öppnats.

– Det känns förfärligt. Jag är säker på att den har orsakats av sommarens vägarbeten för så där har det aldrig sett ut tidigare, berättar Solveig Adolfsson.

På tisdagen inspekterades skadorna av Nederluleå kyrkstugeförenings ordförande Eva Axelsson och byggnadsantikvarie Erica Duvensjö från Norrbottens museum.

Enligt Eva Axelsson har ytterligare två kyrkstugeägare hittat skador längs samma vägsträcka.

– Det är svårt att i dagsläget överblicka omfattningen. Luleå kommun kommer att göra en slutbesiktning i oktober-november. Då får vi förhoppningsvis fram en tydligare bild, förklarar Erica Duvensjö.

Eva Axelsson fruktar att det i världsarvet kan uppstå ett "mini-Stenungssund" och syftar till veckans jordskred i Bohuslän som ställt till stor oreda på E6.

– Luleå kommun har grävt för nära husväggarna. Några av våra medlemmar är oroade att vattenavrinningen ska underminera marken under husen. Jag tycker att det är tråkigt att Luleå kommun inte tar mer ansvar för världsarvet. I dag är det vi stugägare som slår vakt om historien. Vi upplever inte att kommunen är intresserad av att bevara bebyggelsen här, anser Eva Axelsson.

När vi når den ansvarige projektledaren Mattias Landström finns han på plats vid Lulevägen efter ett samtal från en orolig kyrkstugeägare.

– Det här arbetet gör vi för att förlänga livslängden för kyrkstugorna. Jag kan inte se att våra grävskopor varit på något av husen. Det som återstår att göra nu är att vi ska "slänta av" marken för att skapa en mjuk avrinning från kyrkstugorna till vägbanan, förklarar Mattias Landström.

Han har inte haft möjlighet att undersöka stugorna inifrån, men påpekar att en utomstående besiktningsman kommer att kontakta varje stugägare inför en slutbesiktning som ska äga rum i månadsskiftet oktober-november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!