Ingen matro – lärarfackets oro för Tunaskolan

Trångt, stressigt, och vissa elever tvingas äta sin lunch för tidigt på dagen. Lärarfacket slår nu larm om förhållandena i Tunaskolans matsal.

Ingela Hörnell, ordförande i Lärarnas riksförbund i Luleå, är inte nöjd med förhållandena som råder i Tunaskolans matsal.

Ingela Hörnell, ordförande i Lärarnas riksförbund i Luleå, är inte nöjd med förhållandena som råder i Tunaskolans matsal.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-10-07 06:00

– Kommunen bryter mot sitt eget kostpolitiska program och det finns inget besked om när en lösning kan finnas på plats. Vi ser allvarligt på det här, säger Ingela Hörnell, ordförande i Lärarnas riksförbund Luleå.

I dag finns cirka 600 elever på Tunaskolan, fördelade på F–9 samt särskola.

Eftersom befintlig matsal inte räcker till har provisoriska matsalar skapats i foajen och på våningen ovanför matsalen, där det egentligen ska vara ett elevutrymme med pingisbord och biljardbord.

undefined
En trappa upp från ordinarie matsal har skolan ställt i ordning en extra matsal för att skapa utrymme åt alla elever. Bilden är tagen efter "rusningstid".

Men det räcker ändå inte för att alla elever ska få ha sin matrast mellan klockan 11–13, som är de tider som kommunen slagit fast ska gälla.

– De första eleverna äter redan klockan 10.20, och det är de som är yngst. Många av dem ska vara på fritids efter skoldagen. De som hämtas senast är kvar till klockan 18. Det är väldigt lång tid utan ett lagat mål mat, säger Ingela Hörnell.

Hon uppger vidare att det finns dagar då vissa klasser endast har en kvart på sig att äta, något som strider mot Skolverkets och LIvsmedelsverkets riktlinjer på 20 minuter.

– Det är för stressigt. Matrasten ska vara en trivsam och lärande miljö.

undefined
Eleverna Nellie Barck, Tilde Sundström Kanon, Jennifer Vesterlund och Hilda Hedlund i ett av de provisoriska utrymmen som skapats i foajen utanför matsalen.

Vi träffar några elever från årskurs 6 som just ätit klart.

– I dag var det lugnt men ibland kan alla bord vara upptagna. När det är fullt är det så högljutt att man knappt kan höra varandra, säger Tilde Sundström Kanon.

– Vi vill ha en större matsal och att det ska bli lugnare, säger Jennifer Vesterlund.

Ingela Hörnell lyfter fler besvärligheter på Tuna som orsakats av trångboddhet:

– Årskurs tre tvingas ha textilslöjd i sitt hemklassrum, och gymnastiksalen är så hårt bokad att det knappt finns några tider över till fritidsverksamheten.

Sedan tidigare har vi berättat att personalrum saknas.

undefined
Tunaskolans matsal räcker inte till för de 600 elever som går på skolan.

Situationen på Tunaskolan har varit pressad sedan cirka 140 elever flyttades när Munkebergsskolan hastigt stängdes våren 2019. Men enligt den ursprungliga planeringen skulle egentligen Borgmästarskolans elever (cirka 140) flyttats till Tunaskolan nu, vilket hade inneburit en i stort sett motsvarande situation.

– Uppenbarligen har man tidigare gjort missar i planeringen när man tänkt förtäta. När det nu görs en ny skolutredning är det otroligt viktigt att man inte bara tänker på hur mycket yta det finns för varje elev. Allt måste vara ändamålsenligt. Det är undervisningen och dess innehåll som ska styra arbetet, inte logistiken, säger Ingela Hörnell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!