Bakom larmsiffrorna står Naturvårdsverket som under förra året presenterade en kartläggning över matavfallet i Sverige.
Totalt uppgår matsvinnet till 1,2 miljoner ton per år. Undersökningen omfattar grossistföretag, leverantörer, butiker, restauranger samt hushåll.
Den överlägset största syndaren är de privata hushållen. I genomsnitt kastar varje svensk cirka 81 kg mat i soporna och spolar bort ytterligare 26 kg i avloppet.
Per Holmqvist säger sig inte vara särskilt förvånad över undersökningens resultat. Han tror att matsvinnet framför allt beror på kunskap som gått förlorad mellan generationerna.
– Min mammas generation var duktig på att safta och sylta och kunde ta till vara allt efter en slakt. Det är inte många kvar som kan sånt längre, säger Per Holmqvist.
Bland de skäl som angetts till matsvinnet är att vi "köpt mer mat än vi behöver" samt att "alla råvaror eller resterna inte kunde tas tillvara".
Per Holmqvist tror att det enda sättet att komma åt problemet är att starta en ny folkrörelse.
– Det är ett absolut måste att vi lär oss att bättre hushålla med våra resurser om vi ska klara att ta hand om den befolkning som växer fram på jorden. Det är alltför många råvaror som kastas bort för att vi inte vet hur vi kan använda dem. Vi skulle behöva bilda en folkrörelse som lär ut hur man kan ta tillvara maten på ett bättre sätt.