Oro – trafik i skärgården i fara

Förfallstrafiken i Luleå skärgård är i fara. Avtalet är uppsagt, svävaren såld och kommunen letar nu akut efter en ny aktör som vill ta sig an trafiken.

Förfallstrafiken körs både när isen lägger sig på förvintern och på vårvintern när isen längre inte bär. Då behövs en svävare för att kunna transportera de människor som bor ute i skärgården. Den kommande förfallstrafiken är nu i fara. Avtalet är uppsagt och kommunen letar nu akut efter någon annan som vill ta på sig uppdraget.

Förfallstrafiken körs både när isen lägger sig på förvintern och på vårvintern när isen längre inte bär. Då behövs en svävare för att kunna transportera de människor som bor ute i skärgården. Den kommande förfallstrafiken är nu i fara. Avtalet är uppsagt och kommunen letar nu akut efter någon annan som vill ta på sig uppdraget.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2024-10-28 17:01

Perioden när isen lägger sig men den fortfarande inte bär för skoter kallas för förfallsperioden. Under dessa perioder erbjuder kommunen så kallad förfallstrafik för boende i skärgården. Via svävare kan de ta sig till och från ön. 

Frågan är hur det löser sig i år.

Condor shipping, som tagit hand om förfallstrafiken i Luleå, sade upp avtalet i juni på grund av bristande lönsamhet på trafiken och planerade att avyttra svävaren. Kommunen hade ändå hoppats att Condor shipping skulle köra den nu stundande förfallstrafiken men då hörde Sjöfartsverket nyligen av sig och ville köpa svävaren direkt. 

Nu har kommunen gått ut med en ny upphandling och hoppas att de på kort tid kan hitta en ny aktör.

– Det finns inte jättemånga svävare att få tag på men vi lever på hoppet tills motsatsen är bevisad. Den går ut i dag och ligger till 12 november, säger Ove Forsberg, avdelningschef för kulturarv, skärgård och turism hos Luleå kommun 

undefined
Ove Forsberg, avdelningschef hos kommunen, hoppas att någon ska lämna ett anbud på den upphandling som nu gått ut.

Om inte någon hör av sig och lämnar ett bud, vad gör ni då?

– Det är en bra fråga. Vi lever på hoppet tills sista anbudsdagen. Är det så att om vi inte får in något anbud får vi fundera hur vi löser framtiden. Det är inte helt enkelt.

Kan det bli tal om att köra folk med helikopter?

– Vi har inte tagit ställning till det. Helikopter är otroligt dyrt och en helikopter kan inte landa på alla öar utan då blir det bara vissa öar den kan angöra.

En isbrytande båt?

– Det har vi haft tidigare men nu finns det inte någon sådan heller. Bakåt i tiden hade vi en isbrytande båt men det har sina utmaningar också. Det blir väldigt kort tid och så är det med djupgåendet när den ska in till öarna. Det måste ändå vara en ganska rejäl båt om den ska ta sig fram. 

undefined
Condor shipping valde redan i juni att inte förlänga avtalet. Kommunen hade ändå en liten förhoppning att de skulle köra årets förfallstrafik men svävaren såldes nyligen till Sjöfartsverket.

Enligt Ove Forsberg finns det inget bindande avtal som säger att kommunen måste tillhandahålla förfallstrafik.

– Nej, det är en helt frivillig verksamhet. Det är en extra service som kommunen erbjudit och det har sin historik från när Luleå hamn hade en bogserbåt som hette Balder. När den hade lite att göra så kom man på att man kunde hjälpa till att köra öborna och sedan dess lever det kvar.

Luleå skärgårdsförenings styrelse har, via ordföranden Erika Hansson, skickat in en skrivelse till kommunalråden Fredrik Hansson (S) och Evelina Rydeker (MP) gällande den uppkomna situationen. 

Oron är stor och många har hört av sig till Erika Hansson.

– Det bor ju lite över 100 personer i skärgården och ska man främja det här att det ska vara en levande skärgård och att vi ska kunna bo här året runt då måste den här trafiken komma till, säger Erika Hansson som inte delar Ove Forsbergs bild att förfallstrafiken är en extratjänst som kommunen erbjuder.

– Det står uttryckligen att vi har rätt till den här trafiken, då får man lösa det. Som skattebetalare känns det inte så kul att folk ska behöva åka helikopter men de behöver ju få mat, då får man lösa det på nåt sätt, säger hon.

undefined
Det är cirka 100 personer som bor permanent i skärgården. Bilden är tagen på Långön, en av öarna som har fast boende.

Det dräller inte av svävare i Norrbotten men kanske finns lösningen ändå nära. Kustbevakningen har två.

– Kustbevakningen i Luleå har varit väldigt positiva men då sitter det folk på deras huvudkontor som säger att, nej, vi kan inte ställa upp på det för det skulle hämma det privata alternativet. Men vi har ju inget sånt alternativ, det finns ju ingen annan svävare mig veterligen, säger Erika Hansson.

Kustbevakningens svävare har varit uppe som en tänkbar lösning vid ett tidigare tillfälle.

– Då sa de nej centralt. Men vi får ta en förnyad diskussion med dem om inte det här går vägen, säger Ove Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!