Neddragningarna på ungdomsmottagningen väcker oro bland personal

Sedan tillgängligheten förbättrades på Luleå ungdomsmottagning har fler våldsutsatta ungdomar fångats upp.
Nu befarar personalen försämringar.
– Vi behöver fånga dem i stunden och då behövs en personalstyrka som är tillgänglig, säger Lena Lindstedt, undersköterska på ungdomsmottagningen.

Jessika Metsävainio, Ellinor Öman, Lena Lindstedt, Angelica Drugge och Ellen Hansson.

Jessika Metsävainio, Ellinor Öman, Lena Lindstedt, Angelica Drugge och Ellen Hansson.

Foto: Alice Josephson

Luleå2025-02-23 14:00

Alla som besöker Luleå ungdomsmottagning, oavsett anledning, får börja med att fylla i ett formulär. Där får de svara på frågor som rör allt i från våld till preventivmedel. Det är oftast genom detta formulär personalen på ungdomsmottagningen upptäcker att någon varit utsatt för våld eller andra svåra upplevelser.                                                                                                                            

– Få personer som varit utsatta söker hjälp i ett akut skede, det formuläret är därför hjälpsamt för att fånga upp dem som inte har berättat innan, säger Ellen Hansson, barnmorska på ungdomsmottagningen.

Enligt personalen är det också vanligt att känna ett plötsligt behov av att öppna upp sig efter att ha varit utsatt för våld. Ungdomsmottagningens drop in-tider är därför nödvändiga för att fånga upp dem och kunna erbjuda stöd så snabbt som möjligt.

– Vi vill förvalta det förtroendet som följer med att någon berättar svåra saker, inte hänvisa de vidare till en flera månader lång kö till hälsocentralen, säger Ellen Hansson.

Enligt undersköterskan Lena Lindstedt är framför allt personalstyrkan avgörande för hur de lyckas möta ungdomarna som kommer på drop in-tiderna.

– Vi behöver fånga dem i stunden och då behövs en personalstyrka som är tillgänglig där och då, säger hon.

Det som oroar personalen på ungdomsmottagningen är en pågående utredning. Utredningens huvudsyfte är att se över kommunen och regionens ansvarsfördelning av ungdomsmottagningen, men den kollar också på om en kuratorstjänst ska försvinna.

undefined
Socialförvaltningen Anna Saxin.

Enligt personalen på ungdomsmottagningen har de fått besked om att en kuratorstjänst ska tas bort. Något som Anna Saxin, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg på Luleå kommun, menar inte är klart så länge utredningen pågår.

– Utredningsarbetet kommer pågå under hela 2025. Eftersom det fortfarande är oklart vad utredningen kommer fram till är det svårt att svara på vad som kommer hända med tjänsten. Jag förstår dock oron och det är jätteviktigt att medarbetare känner sig informerad under utredningens gång, säger hon.

Hur tar man hänsyn till tillgängligheten på ungdomsmottagningen i utredningen?

– Det görs riskanalyser. Barn och ungas behov är viktigt att fortsätta fånga upp med olika arbetssätt vilket också är i linje med nya socialtjänstlagen, säger Anna Saxin.

Som en av två kuratorer är Ellinor Öman övertygad om att arbetsmiljön också kommer påverkas om en tjänst försvinner.

– Det kommer bli högre arbetsbelastning för den kurator som är kvar och då finns det en risk att ungdomars mående försämras, säger hon.

Utöver kuratorstjänsten som nu är uppe för diskussion anser ungdomsmottagningen att de redan är underbemannade. Enligt föreningen Sveriges förenade ungdomsmottagningar ska mottagningen i Luleå ha fem barnmorskor och fem kuratorer.

– Nu väljer de att dra ner i stället för att satsa på att vi ska bli fler trots att vi redan är underbemannade. Vi vet inte hur det ska gå ihop, säger Ellen Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!