Några veckor har gått sedan regeringen fattade beslut om att Polarforskningssekretariatets verksamhet i Stockholm ska flyttas till Luleå.
Läs mer: Därför väljer regeringen Luleå
Det är inte främst personalen på myndighetens forskningsenheter – den marina och den terrestera (landbaserad forskning) – som berörs av utlokaliseringen, eftersom merparten av dem redan jobbar på fältet.
I stället drabbas den kvinnodominerade, administrativa enheten för verksamhetsstyrning mest (se faktaruta).
– I farans riktning att ingen av mina medarbetare följer med till Luleå. Vi hade inte räknat med detta. Ett stort steg att flytta när man har familj och barn, säger Susanne Jansson, enhetschef.
Just nu ses det arbetsrättsliga läget över, med facken ST och Saco inkopplade.
– Vi har påbörjat konsekvensanalyser utifrån arbetsmiljö, även rent personellt och ekonomiskt. Verksamheten kommer att påverkas.
Hur ser du själv på att flytta?– Nej, inte permanent till Luleå. Administratörer, ekonomer, personalvetare med flera har en stor arbetsmarknad i Stockholm, det finns ingen anledning att flytta, säger Susanne Jansson.
I stället måste myndigheten nu bygga upp en ny administrativ verksamhet i Luleå.
– Jag hoppas att den rekryteringen går bra.
Susanne Jansson hänvisar till hur utlokaliseringar av andra myndigheter har slagit mot verksamheten.
– Riksrevisionens rapport tog utlokaliseringen av Konsumentverket som exempel. Enligt den kan det ta uppemot fyra år innan myndigheter är "på banan" igen.
Omlokaliseringen väcker också farhågor från akademiskt håll, delvis eftersom polarforskning inte är något som utmärker Luleå tekniska universitet.
– När det gäller forskningsprojekt kopplade till Oden är det LTU vi har haft minst att göra med. Ur mitt perspektiv kan jag inte se några tydliga skäl till att förlägga sekretariatet till Luleå, säger Ulf Hedman, chef vid enheten för marin forskning och innovationer.
Han befarar att flytten kan försämra förutsättningarna för forskningen.
– Vi håller på med en långsiktig forskningsplanering, internationella samarbeten. Om vi tappar kompetens vid en flytt, kommer inte alla de projekt att gå igenom. En stor fara.
Björn Dahlbeck, avgående föreståndare för Polarforskningssekretariatet, besökte under måndagen forskningsstationen i Abisko tillsammans med företrädare för Umeå universitet och dess arktiska forskningscentrum, Arkum.
– Vi har mycket mer samarbete med Umeå, jämfört med Luleå tekniska universitet. Exempelvis har de i Abisko en stor forskargrupp på över 15 forskare som är här året runt och utnyttjar vår forskningsstation.
Således mer logiskt att placera Polarforskningssekretariatet i Umeå?– Den frågan har jag släppt, det är ett regeringsbeslut. På rak svenska gillar jag läget.
Hur viktigt är det att få med sig så många som möjligt av de nuvarande medarbetarna?– Jag vet vilken unik och bra kompetens mina medarbetare har. Några är väldigt smala och djupa i sin kompetens, en utmaning att ersätta dem om de inte följer med. Det vore bekvämt om många av dem flyttade med, så myndigheten slipper att nyrekrytera.
Vad skulle annars att drabba myndigheten?– Vi får en inbromsning i verksamheten oavsett. Därför måste vi nu befästa samarbetet i norra Sverige, inte bara med LTU utan ännu mer med Umeå universitet, säger Björn Dahlbeck, föreståndare för Polarforskningssekretariatet.