Oro och kritik på Riacenter: "Dåligt skött"

Beslutet att stänga både natthärbärget och dagverksamheten på Riacenter skapar oro och kritik hos personal och gäster.

OVISSHET. Anna Fält, föreståndare på Riacenter, tycker att beslutet att stänga är dåligt hanterat och skapar oro både hos personalen och gästerna.

OVISSHET. Anna Fält, föreståndare på Riacenter, tycker att beslutet att stänga är dåligt hanterat och skapar oro både hos personalen och gästerna.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2017-02-17 18:37

– Vi är uppsagda men har inte fått klart besked om när dagverksamheten ska stänga och inte heller när det nya stället ska öppna. Vad jag förstår kan det bli ett glapp på ett halvår. Vi har gäster vars enda fasta punkt i livet är vi och de är jätteoroliga, säger Anna Fält, föreståndare.

Verksamheten med åtta anställda finansieras av Luleå kommun och Svenska kyrkan. Kommunen har tidigare bestämt att härbärget ska stänga 30 april och Svenska kyrkan meddelade förra veckan att även dagverksamheten stängs "någon gång till sommaren".

Luleå kommun utreder vad som ska hända med nattverksamheten medan kyrkan säger att man vill skapa en ny slags mötesplats, mer centralt och med inriktning mot att gästerna ska slussas till rätt kompetens för att få hjälp.

Anna Fält tycker att hanteringen är dåligt skött.

– Jag var sjuk och hemma och fick information via telefon strax innan kyrkan skickade ut sitt pressmeddelande. Det finns personal som jobbat 10-15 år och som förtjänar att bli behandlade bättre, säger hon.

En av dem är Eva Fransson, "allt i allo", som lagar mat, städar och finns till för gästerna sedan tolv år tillbaka.

– Jag känner så otroligt mycket för det här så att jag skulle startat en egen dagverksamhet om jag haft möjlighet. Jag är orolig för hur det ska gå i framtiden. Våra gäster är inte van det kyrkliga. Jag vet inte om de kommer söka sig dit, säger hon.

Arbetet är komplicerat och bygger mycket på erfarenhet och tillit, menar Anna Fält.

– Vi har kontakt med socialförvaltningen flera gånger om dagen. Och det förtroende som finns mellan oss och gästerna tar lång tid att bygga upp.

Läs mer: Kyrkan lämnar Riacenter

En bild som stryks under av gästerna.

– Alla som kommer hit trivs och känner trygghet med personalen. Det är inarbetat och det blir problem om det stänger, säger Tommy Lind, 67, som bor på Riacenter.

– Jag väntar på en pensionärslägenhet. Här kan jag få en kopp kaffe och god mat varje dag, säger han.

– Jag är här några gånger i veckan. Det är en del av min vardag och en stor del av min resa för att förändra livet, säger Jonathan Sjödin Hökenfeldt, 26.

I samma fastighet har kommunen även provtagning och öppenteamets verksamhet, med stöd och behandling för personer med missbruksproblematik.

– För mig är det en stor fördel. Det underlättar för att få allting att funka, säger Jonathan Sjödin Hökenfeldt.

Anna Fält är dock inte negativ till förändringen i sig.

– Nej, vi har påpekat länge att något behöver göras och lämnat flera olika förslag. Det är klart att vi velat följa med till det nya och vara med på tåget. Men det tråkigaste av allt är utsatta människor kommer i kläm när det dras i långbänk.

Richard Marklund, kyrkoherde i Nederluleå församling, säger att man jobbar hårt med ärendet och att man är noga med att följa alla rådande spelregler.

– Tyvärr vet vi ändå i dag inte riktigt när dagverksamheten stänger. I den mån vi varit dåliga på att informera beror det på att vi behöver invänta andra medspelare.

Att det riskerar att bli ett glapp är olyckligt, anser Marklund.

– Det är givetvis inte bra för de som känner att de får trygghet och värme på dagverksamheten. Vi gör allt vi kan för att undvika det men jag är tyvärr rädd att det blir ett litet glapp.

Kan personal på Riacenter bli erbjuden anställning när den nya verksamheten öppnar?

– Det kan jag inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!