Oro i kyrkstaden - "Förändringen kan bli ett dråpslag"

Det mullrar bland kyrkstugorna i Gammelstad. Anledningen är att Luleå kommun vill förändra upplägget för områdets servicehus. "Det vore ett dråpslag om toaletterna hålls stängda under nattetid höst och vinter", säger Maria Arnqvist.

Luleå kommun vill genomföra en förändring bland sina servicehus i kyrkstaden. "Den troliga lösningen är att kyrkstugeägarna kommer att ha tillgång till servicehusen även i framtiden. Sedan om det blir via en nyckel eller om vi inför ett tidsstyrt system, det låter jag vara osagt i dag", säger fastighetschef Fredrik Thyselius.

Luleå kommun vill genomföra en förändring bland sina servicehus i kyrkstaden. "Den troliga lösningen är att kyrkstugeägarna kommer att ha tillgång till servicehusen även i framtiden. Sedan om det blir via en nyckel eller om vi inför ett tidsstyrt system, det låter jag vara osagt i dag", säger fastighetschef Fredrik Thyselius.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2022-08-02 06:00

Luleå kommuns fastighetschef Fredrik Thyselius bekräftar att en förändring är på gång. Tidigare har kyrkstugeägarna kunnat hämta ut nycklar till servicehusen, men eftersom ett flertal nycklar uppges vara på vift ska det nuvarande systemet bytas ut.

I dag finns det sex kommunala servicehus, som ger kyrkstugeägare tillgång till toalett, dusch och diskmöjligheter.

– Vi har räknat ut att det kostar nästan 400 000 kronor att upprättahålla dagens system med register. Vi diskuterar frågan med kyrkstugeföreningen. Kyrkstugeägarna har signalerat att de inte vill dra på sig några extra kostnader, säger Fredrik Thyselius.

Luleå kommuns fastighetschef betecknar samtalen som framåtskridande och att en lösning kan vara på plats redan i höst.

– Det återstår att lösa ett par frågor. Bland annat handlar det om att se över kostnader för de olika alternativen. Det kan bli aktuellt att vi ansöker om ett kommunbidrag om förändringen innebär att servicehusen används i större utsträckning vilket kan medföra ökade kostnader.

Eva Axelsson, sekreterare i kyrkstugeföreningen, betonar att dialogen med kommunen har varit genomgående bra. Ett nytt möte ska äga rum i augusti.

– Vi vill gärna ha ett system som inte innebär några extra kostnader för kyrkstugeägarna. Ett tänkbart alternativ är tidlås. Som jag uppfattat det har kommunen inga problem med att servicehusen ska vara tillgängliga dygnet runt under sommaren. Kvar att utreda är hur stort behovet är under vintertid, säger Eva Axelsson.

För sex år sedan köpte Maria Arnqvist en timring på 14 kvadratmeter i Gammelstad.  Första året övernattade hon i kyrkstugan varje helg, men numera sker det inte lika frekvent.

Hon beskriver förändringen som "otänkt".

– Om den här genomförs är den levande kyrkstaden hotad. Lösningen är i mina ögon enkel. Luleå kommun bör ta sitt ansvar och stå för kostnaderna. Byt ut gamla låskolvar, skaffa nya nycklar, höj depositionsavgiften och sedan får kommunen sköta registreringen.

Kan du själv tänka dig att betala mer?

– Jag är beredd att lägga ut en mindre summa, men tycker att det inte ska behövas. Jag kan till och med tänka mig att medverka i en kyrkstugestrejk för att få Luleå kommun att förstå vad som händer om alla kyrkstugor håller sina fönsterluckor stänga en hel sommar. Vad skulle det innebära det för turismen och lokala företagare? Vi bidrar till Luleå stads attraktivitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!