Oro i hamnen för jobben

När arbetet i hamnen tas över av ett nytt bolag får kommunens anställda behålla sina jobb. Men för Shorelinks personal ges inga löften.

Nytt bolag. Det nybildade hamnbolaget Luleå hamn AB ska lägga ut driften av Victoriahamnen på entreprenad. Något som oroar hamnarbetarna där som jobbar åt Shorelink.

Nytt bolag. Det nybildade hamnbolaget Luleå hamn AB ska lägga ut driften av Victoriahamnen på entreprenad. Något som oroar hamnarbetarna där som jobbar åt Shorelink.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-11-05 20:04

Luleå hamn har blivit aktiebolag. Och det nya bolaget har bestämt att driften av Victoriahamnen ska läggas ut på entreprenad.

Beslutet berör 15 personer inom hamnbolaget – kranförare och underhållspersonal. Men i Victoriahamnen finns även stuvare som arbetar åt Shorelink (tidigare Bottenvikens stuveri AB). Även deras arbete ska tas över av den blivande entreprenören – det berör 30 årsanställda varav 18 är fast anställda.

De som jobbar åt hamnbolaget garanteras jobb hos den nye entreprenören (verksamhetsövergång). Men det gäller inte stuvarna på Shorelink.

Detta kritiseras hårt av hamnarbetarförbundet i Luleå där Thomas Höglund är ordförande.

– Ett 40-tal hamnarbetare riskerar att förlora sina jobb men skulden ska definitivt inte läggas på vår arbetsgivare. Nej, i stället är det Luleå kommun som ser till att vi kastas ut i kylan. Och kommunalråden vill inte ens prata med oss. Det är skamligt tycker vi, skriver Höglund i ett öppet brev.

Hamnarbetarna vill ha samma garantier som hamnbolagets personal. Enligt Höglund förstår den ovillighet som Luleå hamn AB uppvisar för att bekräfta den rätten.

– Enligt jurister är det solklart så. Och då kan det ju bli så att Arbetsdomstolen får lösa frågan, säger han.

Hamnarbetarna är särskilt upprörda över att kommunledningen inte vill diskutera den uppkomna situationen med vare sig Shorelinks ledning eller de anställda. Kritiken delas till en del av Shorelinks vd Susanne Jangdal.

– Jag förstår oron. Och vi har försökt hjälpa men kommunen har inte velat lyssna. Det är alltid bäst med en dialog den viljan saknas, både hos kommunen och hos hamnbolaget. Både när det gäller den här frågan och andra frågor som vi finner angelägna, säger hon.

Hon hoppas dock att Shorelink ska vinna anbudet.

– Det är självklart att vi vill vara med och konkurrera om jobbet. Vi har funnits i hamnen i över 70 år, säger Jangdal.

Hamnbolaget saknar just nu vd sedan Roger Danell lämnat jobbet (han ska dock vara med och slutföra upphandlingen). Jobbet sköts av t f vd Märta Ringbjer som bekräftar omständigheterna men för övrigt inte vill kommentera frågan.

Kommunalrådet Niklas Nordström säger om kritiken:

– Det är mycket enkelt. Detta är en verksamhetsfråga för bolaget och det vore helt fel om politiken lade sig i den. Det ska vi inte göra, det är ingen politisk fråga.

Thomas Höglund håller inte med.

– Det var politikerna som satte stenen i rullning även om det var Karl Petersen som beställde utredningen. Men kommunen äger hamnbolaget och har ett ansvar. All dialog med bolaget sker ju via jurister, säger han.

Knuten löses dock om Shorelink vinner upphandlingen.

– Ja, då är problemet ur världen, medger Thomas Höglund.

Svaret kommer alltså runt årsskiftet.

Luleå hamn

Hamnen övergick den 1 januari från kommunal förvaltning till ett kommunalt bolag.

Bolagets styrelse har bestämt att verksamheten i Victoriahamnen ska skötas av en enda entreprenör.

I dag delas arbetet av personal från Luleå hamn och Shorelink.

Anbudstiden för hamnentreprenaden går ut 21 november och en operatör ska utses vid årsskiftet.

I mars-april 2016 övergår driften av Victoriahamnen till den nye operatören.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om