Oro för knark- införsel

Narkotikabeslagen ökar i Sverige.
I Haparanda är man oroliga över den ökade trafiken som kommer i samband med Ikea:s öppnande.
- Den kriminella svansen följer med när det blir mer folk som besöker länet, säger Nils Oja som är chef för brottsbekämpningsstyrkan vid Tullverket i Haparanda.

LULEÅ2006-10-03 06:00
Enligt statistik från Tullverket har beslagen av narkotika ökat med cirka 20 procent under de sex första månaderna i år. Det är främst heroinbeslagen som ökat men man ser även en ökning både när det gäller ecstasy och opium.

Inte märkt av
Tullverket i Haparanda har dock inte märkt av den markanta ökningen.
- Det är ungefär som det brukar vara, säger Nils Oja, chef för brottsbekämpningsstyrkan.
Men en sak är han tämligen säker på.
Och det är att antalet beslag i länet kommer att öka när Ikea slår upp portarna den 15 november, alltså om lite drygt en månad. Enligt beräkningar ska närmare 35.000 människor besöka Haparanda varje vecka.

Kommer att öka
- Jag vet faktiskt inte hur vi ska klara av en sådan tillströmning. Helt klart är att smugglingen kommer att öka, det kommer mycket folk och då är det lättare för brottslingar att smälta in i den legala trafiken, säger Nils Oja.
För ett par år sedan skar man rejält i Tullverkets personalstyrka och i dagsläget är det tio personer som jobbar för Tullverket och dessa är spridda över hela länet.
Är det aktuellt att ni ska bli fler?
- Tyvärr kan jag varken säga bu eller bä i den frågan. Jag vet faktiskt inte. Däremot tittar vi just nu på hur vi ska kunna jobba ännu mer effektivt och rikta våra insatser till vissa veckor, vissa platser och objekt.
När IKEA öppnar tror man att ökningen främst kommer att gälla narkotika, men även cigaretter och alkohol. Det nya är att smugglingen av husdjur ökat de senaste åren.
- Där är det svårt, man måste nästan ta dem på bar gärning. Vi vet att det förekommer i ganska stor utsträckning, många hämtar hundar från Ryssland men det är svårt att bevisa i efterhand, säger Nils Oja.

Stör inte i onödan
Som det är nu jobbar man mest med spaning och underrättelse. Det gamla sättet att jobba, när man visiterar bilar vid gränsen, har nästan helt försvunnit.
- Vi stör inte folk i onödan nu utan när vi slår till har vi information om objekten som gör att vi med säkerhet vet var vi ska agera. Sedan jobbar vi nära med både svensk polis men även med finsk polis och tull, säger Nils Oja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om