Oro för förbud mot bly i pipor

Bly som legering i elektrisk apparatur har förbjudits av EU. Det generella förbudet drabbar nu även branscher som orgelbyggerier.

LAGA. Gamla pipor blir som nya i orgenbyggarnas vård. Dessa kommer från Visby domkyrka och är från 1600-talet.

LAGA. Gamla pipor blir som nya i orgenbyggarnas vård. Dessa kommer från Visby domkyrka och är från 1600-talet.

Foto: Eija Dunder

Luleå2012-01-17 06:00

- Ologiskt eftersom piporna i sig inte drivs av elektricitet, säger orgelbyggare Catarina Grönlund på anrika Grönlunds i Gammelstad.

EU:s förbud, som gäller rakt av efter ett beslut tidigare under 2011, riskerar nu att ställa till det för alla orgeltillverkare inom unionen. Om förbudet inte kan kringgås via dispenser, innebär det problem för en redan hårt ansträngd bransch, säger Catarina Grönlund som för övrigt är ledamot av ISO, International society of organbuilders. Sällskapet har dragit igång ett upprop och protesterna har lett till att EU-kommissionen ska utreda blyförbudets konsekvenser, enligt svt.se/kulturnyheterna.

Ger fin klang
- Bly i sig är en metall som ger en mycket fin klang. Visst, vi skulle kanske kunna få fram ett nytt material att använda men det skulle ta tid och kosta att prova ut och det skulle innebära att andra orgelbyggerier utanför EU skulle konkurrera ut oss, befarar Grönlund.

EU har i flera omgångar arbetat för att få bort blyet i olika kategorier elektrisk apparatur - bland annat musikinstrument som syntar med mera. Orglar ingår i denna kategori men byggerierna har haft dispens från förbudet.

- Men så sade EU helt plötsligt upp alla undantag och började på nytt. Man gjorde det lätt för sig, tycker jag - att säga upp allt utan att se till konsekvenserna, säger Catarina Grönlund.

Slår fel
Hon förstår och bejakar miljöambitionen men tycker att förbudet slår fel.

- Förr i tiden drevs orglar genom att man trampade in luft med bälgar. I dag används en elektrisk fläkt. Men piporna i sig är ju inte elektrifierade, påpekar hon.

Dagens pipor tillverkas av framför allt legeringen tenn och bly. Blyet i mindre mängd men viktig som mjukgörare. Att materialet inte skadar, varken människor eller miljö, är något som branschen tittar noga på:

- Personalen testas varje år med blodprover för att kolla värdena. Vi har alltid legat under det lägsta gränsvärdet och blyet är ju bundet i materialet. Det slängs inte i naturen utan tas om hand på byggeriet och slutprodukten går till kontrollerad destruktion, säger både Grönlund och anställde Jostein Pedersen.

Totalt har Grönlunds tio anställda och är ett av de större byggerierna av dryga tiotalet som finns i Sverige. Grönlunds startade sin 108-åriga verksamhet år 1903.

Nämnda paraplyorganisation, ISO, där Grönlund sitter i presidiet, undersöker nu möjligheterna för att den europeiska orgelbyggarbranschen ska kunna bli undantagen från blyförbudet. Vad EU-kommissionen kommer fram till kan bli en ödesfråga.

- Vi har överklagat beslutet men vi har ännu inte fått något besked, säger Catarina Grönlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!