Kostnaderna för LSS (Lagen om stöd och service) skenar och regeringen vill lägga in bromsen. En utredare ska se över LSS för att minska kostnaderna och stoppa det fusk med ersättningarna som förekommer.
Men det är inte regeringens utredning av LSS som oroar assistansföretagen.
– Nej, den välkomnar vi men den kommer för sent. Men det stora problemet är att assistentföretagen inte överlever tills utredningen är klar. Vi har ett akut akutläge.
Det säger Inga-Kari Fryklund, förbundsordförande för Vårdföretagarna i Sverige.
Enligt Fryklund har staten försämrat assistansföretagens villkor. Till att börja med har inte den timersättning som Försäkringskassan betalar till den funktionshindrade höjts nämnvärt de senaste åren. De 1,4 procent per år som ersättningen höjts täcker inte ens löneökningarna enligt Vårdföretagarna.
Dessutom försvann den lägre arbetsgivaravgiften för unga och 20 procent av arbetsstyrkan blir då dyrare för företagen.
– Det är de seriösa företagen med kollektivavtal som ryker. De oseriösa, som inte har något i den här sektorn att göra, klarar sig bättre, säger Fryklund.
Lennart Eman, delägare i Inre kraft AB, är däremot inte så orolig.
– Nej, inte ur ett företagarperspektiv. Men jag är orolig för LSS, denna fina reform. För funktionshindrade blir livet aldrig detsamma om det skärs ned på assistansen, säger han.
Inre kraft har säte i Boden och är verksam i Norrbotten och Västerbotten med ett tusental personer på lönelistan.
– Men drivkraften ska inte vara pengar. Jag ser inget problem med att företagen inte tjänar så mycket pengar. Hårt arbetande seriösa företag klarar sig. Men man får inte ge sig på dem som längst ned i samhället, det är inte okej, säger han.
Han påpekar att människor med funktionshinder inte försvinner för att LSS gör det.
– Vem ska då ta hand om dessa personer. Det blir ju kommunerna och det kommer också att kosta. LSS är faktiskt kostnadseffektivt, säger Eman.
Ann-Katrin Sandberg är vd för Din förlängda arm, ett assistansföretag med runt 500 anställda fördelade på 135 brukare, eller kunder som företagen säger.
Hon har i likhet med Lennart Eman kommit in i branschen genom funktionshindrade i den egna familjen. Och hon delar hans farhågor över vad som sker om LSS monteras ned.
– För vad är då alternativet? Det skulle jag vilja veta, säger hon.
Inga-Kari Fryklund lyfter samma fråga.
– Ingen tror väl att dessa människor klarar sig själva om LSS tas bort, säger hon.