Norrbotniabanan ser ut att få en sträckning som till stor del följer E4. Det finns problemområden när järnvägen närmar sig Luleå. Trafikverket pekar ut två tänkbara korridorer intill Ersnäs.
Naturvänner är inte förtjust i något av alternativen och liknar det vid att välja mellan pest och kolera.
– Våra innerfjärdar är fågelrika, speciellt av gäss, sångsvanar, änder och vadare som är knutna till vattenmiljö. Det är fina jaktmarker för rovfåglar och ugglor. Vi har funderat över alternativen och den minsta skadan som Norrbotniabanan orsakar är via det norra alternativet, anser Berth-Ove Lindström.
I nästa andetag betonar han betydelsen av Norrbotniabanan - både med tanke på regionens framtida utveckling och på de minskade utsläpp som en ny järnväg kan medföra.
– I Ersnäs handlar om ett Natura 2000-område med stora naturvärden, men det finns förstås möjlighet att få dispens från länsstyrelsen. Jag hoppas att exploatörerna i ett tidigt skede exempelvis ansöker om att stå för kostnader för årlig utfodring där korn och havre lämnas oslagna på åkrarna. På det sättet skulle det kanske gå att flytta fåglarnas längre från järnvägen, tror Berth-Ove Lindström.
Naturskyddsföreningens ordförande Marcus Lidström är också positiv till Norrbotniabanan, även om det medför ingrepp i naturen och i vissa fall skyddade områden. Inom föreningen har en nybildad arbetsgrupp tillsatts som kommer att fördjupa sig i sträckningen.