Den 21 februari infaller Internationella dagen för modersmål – en dag instiftad av Unesco, FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur. På Örnässkolan i Luleå firas dagen lite extra för andra året i rad.
– Det var succé ifjol, barnen har tjatat jättemycket, säger Sofia Kvick, rektor för F-6.
Först träffas eleverna i aulan och där hälsas de välkommen på alla olika språk och sedan blir det musik, workshops, övningar på olika språk och dans bland annat.
Modersmålsdagen firas av eleverna från förskoleklass och upp till årskurs 6. Högstadiet är inte med än, men planer finns på att få med dem till nästa år.
– De är jättepositiva och vill gärna vara med och vi vill ju göra allt för att få det här att växa.
Det finns stort intresse mellan barnen att dela med sig och ta del av andras språk och det finns en stolthet i att visa upp det man kan och dela med sig.
Sofia Kvick hoppas att andra skolor ska inspireras av det de gör på Örnässkolan.
– Ja, eftersom det är identitetsskapande för elever som har ett annat modersmål. Språket har så mycket med identiteten att göra, och självkänslan.
Även att vistas i en miljö där många språk talas och flera olika kulturer är representerade är värdefullt.
– Det är verkligen ingen nackdel att höra många språk. Och det är så häftigt här på skolan – begreppet "vi gillar olika" tar sig verkligen uttryck här. Alla är verkligen olika. Vi respekterar varandra och vi jobbar jättemycket med värdegrund. Att acceptera att alla är olika och att tycka att det är lite häftigt.