Oppositionsrådet försvarar Ivak-personalen

Den chef som fattade beslutet om att ett 30-tal anställda på Ivak i Piteå skulle erbjudas vaccin borde kliva fram och ta sitt ansvar. Det anser oppositionsrådet Marianne Sandström (SD). "Det vore hedersamt", säger hon.

Marianne Sandström (SD) anser till skillnad från sin partikamrat att personalen inte ska bära ansvaret för vaccineringen.

Marianne Sandström (SD) anser till skillnad från sin partikamrat att personalen inte ska bära ansvaret för vaccineringen.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Luleå2021-02-16 13:54

Från regionledningens sida är det tyst kring utredningen som ska ha gjorts efter att ett 30-tal anställda på Ivak vid Piteå sjukhus vaccinerats mot covid-19. Från personalens sida hävdas det att anställda vid avdelningen erbjöds vaccinet och att deras verksamhetschef Christina Lundqvist först nekat till att låta personalen få det. Efter kontroll med överordnade har hon enligt personal och fackliga företrädare gett klartecken för vaccination. Men vem som ska ha godkänt detta är fortfarande okänt. Christina Lundqvist själv hänvisar alla frågor till regionens kommunikatör. 

– Jag kan inte uttala mig om det här. Jag ska inte uttala mig, säger hon på tisdagsförmiddagen. 

Marianne Sandström är kritisk till att hon som oppositionspolitiker inte har fått mer information i frågan än det som har framkommit i media. 

– Jag efterfrågade information från regiondirektören redan förra veckan, för jag ville veta vad det var som hade hänt. Hon skulle återkomma på torsdagen, men jag har fortfarande inte hört av henne. Vi inom oppositionen har inte blivit briefade i frågan överhuvudtaget, det tycker jag är väldigt olyckligt.

Hennes partikamrat Per Göransson uttalade sig i kritiska ordalag förra veckan och menade att personalen själva borde känna till hur vaccinationsplanen ser ut och att det borde vara aktuellt med repressalier mot dem som låtit vaccinera sig. Marianne Sandström har en annan uppfattning.

– Per uttalade sig mot bakgrund av den information som regionen gick ut med i pressmeddelandet, men den är bristfällig. Vi från politiken måste vara försiktiga med att peka finger mot någon även om regionledningen gjorde det själva och utmålade sina anställda som syndabockar. 

Hon tillägger:

– Det måste vara någon uppifrån som har sett till att de rent fysiskt har fått tillgång till det här vaccinet. Det kan inte ha gått till på något annat sätt. 

Marianne Sandström hänvisar till Folkhälsomyndigheten som gått ut med att vårdpersonal kan vaccinerats parallellt med personer som prioriteras högst. Det är också något Sverigedemokraterna förespråkar, säger hon. 

– När vi antog vaccinationsplanen i december gav vi också regiondirektören mandatet att kunna ändra i prioritetsordningen utifrån FHM:s riktlinjer. 

Hon varnar för att personalens upplevelse av att bli uthängda av sin egen arbetsgivare kan få allvarliga konsekvenser, såsom uppsägningar mitt i pandemin.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) säger att han inte fått någon annan information från regionledningen än den som framkom i pressmeddelandet. När det gäller ansvarsfrågan i vaccinhistorien säger han:

– Jag måste lita på regionledningen i den här frågan.

Regiondirektören låter sig inte intervjuas. Vad anser du om att ledningen duckar?

– Jag vet inte om regionledningen duckar. Det har ställts frågor från media via e-post, vad jag förstår så har man fått svar på dem. 

Oppositionsrådet Anders Öberg (S), uttalade redan i förra veckan sitt stöd till de anställda på Ivak. 

Glenn Berggård (V) är även han oppositionsråd i regionstyrelsen. Han förväntar sig en tydlig genomgång av vad som har hänt senast vid kommande regionstyrelse.

– Det är inte rimligt att regionledningen lägger locket på, säger han.

Vi har sökt regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson för en kommentar.

Detta har hänt

Ett 30-tal anställda vid Ivak på Piteå sjukhus vaccinerades med överblivet vaccin. Eftersom detta bröt mot prioritetsordningen gjordes en utredning av Regionen. Förra veckan publicerades ett pressmeddelande där regiondirektören sade att verksamhetschefen tackat nej till att erbjuda vaccinet till personalen. 

Från personal och från Vårdförbundet hävdar man att verksamhetschefen efter kontroll uppåt ändrat sig och tackat ja. Personalen och facket kräver en offentlig ursäkt från regionledningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!