– Med facit i hand borde man så klart reagerat, men det gjorde vi inte den gången. Vi får alla ta på oss ansvaret. Det är viktigt att kommunen inte gynnar någon och att man alltid tillämpar likabehandlingsprincipen, säger Vänsterpartiets gruppledare Bertil Bartholdsson.
Avtalet gäller planeringen av Kronandalens centrum och togs enigt i kommunstyrelsen den 16 januari 2017. I samverkansavtalet mellan kommunen och Galären framgår att fastighetsbolaget bekostar arkitekttjänster, mot att man kan erhålla en markanvisning.
Det gäller i sådana fall en direktanvisning, alltså att andra bolag inte får möjlighet att konkurrera om tomten. Galären planerar att bygga ett trygghetsboende och en livsmedelsbutik.
Avtalet är skrivet på ett sådant sätt att det inte är bestämt att bolaget får markanvisning. Formuleringen är luddig vid två olika tillfällen.
Detta tolkar Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, som att kommunen använt sig av juridiska kunskaper för att försvåra för andra parter att klaga.
– Ett fräckt försök att kringgå upphandlingslagstiftningen, sade Sundstrand i en tidigare artikel.
Hon slog även fast att i samma sekund som bolaget får markanvisningen begår kommunen ett lagbrott.
Kommundirektör Anna Lindh Wikblad nekade till att det skulle handla om ett medvetet försök att runda lagen. Kommunalrådet Lenita Ericson (S) har uppgett att kommunen inte anser att avtalet är olagligt men att det kan bli aktuellt att jurister får se över det.
Bertil Bartholdsson är självkritisk.
– Det kan hända att hela kommunstyrelsen skulle behöva en utbildning för hur markanvisning och andra ärenden av stadsbyggnadskaraktär ska skötas, inklusive jag själv. Man försöker sätta sig in i alla frågor men vi är inga experter. Ofta litar vi på att tjänstepersonernas förslag är korrekt, säger han.
En annan som deltog i beslutet var Liberalernas dåvarande gruppledare Thomas Olofsson.
– Jag måste erkänna att jag inte mindes ärendet rakt av, men jag har läst på efter att det kom upp i tidningen. Så här i efterhand borde vi så klart gjort på ett annat sätt. Det som kan ha spelat in är att det var stort fokus hos samtliga partier vid den här tiden på byggnationer och att få i gång Kronan. Jag tror vidare att förvaltningen gick på knäna av arbetsbördan, säger Olofsson.