Öppnar butik för renkött

Nu får Luleå sin första butik som riktar in sig på renkött och annat vilt.

Satsar på vilt. Catarina Gunillasson och Susanne Johnsson, ska inom kort öppna en butik i centrala Luleå och sälja renkött, vilt, bär och annat från skogens skafferi.

Satsar på vilt. Catarina Gunillasson och Susanne Johnsson, ska inom kort öppna en butik i centrala Luleå och sälja renkött, vilt, bär och annat från skogens skafferi.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-10-20 16:17

Bakom satsningen står Susanne Johnsson, Luleå och Catarina Gunillasson, Kiruna. Även Susanne Johnssons bror Anders Ruth, Arvidsjaur, är delägare i det nystartade företaget som heter Biergo, vilket betyder kött på samiska.

– Jag är uppväxt i en renskötarfamilj och min bror är ordförande i Östra Kikkejaurs sameby, berättar Susanne Johnsson.

Den fjärde delägaren är Arvidsjaur Renslakt AB. Slakteriet ägs i sin tur av flera samebyar kring Arvidsjaur och startades 1992 för att etablera en gemensam försäljningskanal och öka förädlingen av renköttet. Köttet som ska säljas i butiken i Luleå kommer att levereras från Arvidsjaur.

Än gapar det tomt i det som ska bli deras butikslokal. Lokalen är en del av gamla samlingssalen, i det som tidigare var Kyrkan hus.

Förhoppningen är att allt ska stå klart, med kyldiskar och övrig inredning, i slutet av november.

Tanken är att det ska vara en butik dit privatpersoner kan gå in och handla, men de ska även leverera till restauranger.

Båda två tror givetvis på att det finns en efterfrågan på renkött i Luleå.

– Renkött är mer än bara renskav. Det kan användas till så mycket mer. Du kan till exempel byta ut nöt mot renkött i nästan alla nötbaserade recept, säger Susanne Johnsson.

Men givetvis kommer de också att sälja renskav. Men inte industriprocessad, som oftast är det som hamnar i livsmedelbutikernas frysdiskar.

– Det känns som att det här ligger i tiden. Folk vill veta vad de äter, säger Catarina Gunillasson.

Renkött

Renkött är mörkt, fintrådigt och magert, men fetare än andra vilda nordiska djur. Smaken har klar viltkaraktär, men med en helt egen viltsmak.

Ren styckas och används på samma sätt andra hjortdjur. Förutom filé, sadel, högrev, stek, innanlår så används köttet till grytor och soppor.

Renskav är en klassiker och består av tunna finskurna köttbitar. Ren röks ofta och får då en kraftfull rökt viltsmak. Torkat renkött är en annan delikatess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om