Öppna landskap
Nästan överallt i länet håller ängar och åkrar på att växa igen. Slyn tar över på några få år. Fast nu kan en finsk uppfinning bli räddningen för det norrbottniska jordbrukslandskapet.
ÖPPET LANDSKAP. åkerdiken och slänter kan rensas från sly på ett snabbt och enkelt sätt. "Sedan kan markägaren sälja slyn som energived", säger Dick Boström.
Foto: EIJA DUNDER
Inne i skogen fungerar inte konceptet men enligt Boström skulle det kunna kunna användas exempelvis i kommunala parker. När Kuriren träffar Boström håller han på att röja ett åkerdike i Ersnäs söder om Luleå. Där har växtligheten passerat slystadiet och övergått till att bli rejäla träd. Jättesekatör
- Det är säkert 15 år sedan det röjdes här senast och så här ser det ut på många platser i länet. Enligt Boström beror det delvis på att bönderna skaffat större och större maskiner men också på att man inte har tid och resurser att hålla efter dikena. Klippaggregatet som Boström använder ser ut som en jättesekatör som parats ihop med en balgrip. Han kan klippa träd som är maximalt 20 centimeter grova. - Jag lägger slyn i högar och sedan är det lätt för exempelvis en skogsmaskin att plocka upp det. Det som samlas ihop kan sedan säljas som energived och markägaren får då tillbaka en del av det som röjningen kostat. Dick Boström tror inte att åkrar som ligger i träda kommer att röjas med den nya tekniken men all mark som ska användas kan hållas efter på ett ganska enkelt sätt. - Det här är en totallösning och ett sätt att hjälpa bönderna. Att det dessutom räddar det öppna landskapet är ju en extra bonus .
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!