Elisabet Ökvist är regional projektledare för den landsomfattande kampanjen för att utrota humant papillomvirus, HPV, och livmoderhalscancer.
– För mig är det ett superrelevant uppdrag, då jag är barnmorska. Vi jobbar hårt med alla cellprovtagningar, säger hon.
På torsdagen sattes en tillfällig vaccinationsmottagning upp på Luleå tekniska universitet, där studenter och anställda födda mellan 1994-1997 välkomnades att ta en spruta.
Vaccinatören Margareta Bladfors Eriksson, tidigare socialdemokratisk politiker i Luleå, har som pensionär återgått till sitt ursprungliga yrkesområde. Hon är sjuksköterska i grunden och arbetar i vanliga fall vid vaccinationsmottagningen på Hertsö hälsocentral. Där erbjuds HPV-vaccin vid en drop in-mottagning, gratis för alla inom den aktuella åldersgruppen.
–De flesta som kommer och vaccinerar sig tillhör gruppen som har fått en kallelse via hälsocentralen. Men vi märker också att fler av de som kommer har blivit tipsade av en kompis. Det här ett väldigt bra vaccin, säger hon med eftertryck.
Målet, att helt kunna utrota HPV och följdsjukdomen livmoderhalscancer kan vara inom räckhåll om alla i målgruppen vaccinerar sig. Mest effektivt är det att vaccinera sig som barn, innan man är sexuellt aktiv. Sedan 2019 ingår vaccinet i det vanliga vaccinationsprogrammet för barn. Både pojkar och flickor vaccineras.
– För pojkarnas del handlar det om att förebygga smitta, för att inte sprida viruset vidare, säger Elisabeth Ökvist.
Samhällsansvaret är en viktig del i Elise Forslunds beslut att ta sprutan. Hon studerar till lågstadielärare och tycker det är perfekt att kunna gå och vaccinera sig på universitetet.
–Jag vill ta ansvar för att utrota livmoderhalscancer och för min egen hälsa.
Norrbotten ligger i topp fem bland landets regioner när det gäller vaccinationsgrad. Nu blir det snart ett sommaruppehåll, men till hösten fortsätter vaccinationerna igen. Kampanjen vänder sig till alla i åldersgruppen som har en livmodertapp, oavsett vad de definierar sig som, betonar Elisabeth Ökvist.
Personer som är födda tidigare än 1994 omfattas inte av kampanjen, då sannolikheten är hög att de redan har smittats med HPV-virus.
– När det gäller dem vill jag säga att det är viktigt att de går på sina cellprovskontroller, säger Elisabeth Ökvist.
De som tar sprutan får även med sig utrustning för att ta ett självtest för HPV.