Öppen ingång ger stöd och hjälp

Öppen ingång kan bli räddningen för unga som behöver hjälp i frågor som rör alkohol och narkotika. Sedan starten för ett år sedan har 50-talet ungdomar och deras familjer fått hjälp.

Luleå2013-03-31 06:00

Öppen ingång kan jämföras med familjerådgivningen och bygger helt frivillighet. Den som håller i verksamheten i Luleå är Johan Lodin, socionom vid socialtjänsten i Luleå.

- Det är bara för föräldrarna att ringa hit. Egentligen är det tänkt för unga som är upp till 20 år, men här kan även de som fyllt 25 år få hjälp, berättar han.

Vara enkelt
Tanken är att det ska vara enkelt och gå snabbt att få hjälp genom Öppen ingång.

- Målet är att vi ska komma in så tidigt som möjligt. Gör vi det kan det leda till någonting ganska bra, fortsätter han.

Vid det första mötet får familjen och den unga berätta hur de ser på läget. Samtidigt berättar Johan Lodin om vem han är och hur han jobbar.

- Sedan träffar jag den aktuella ungdomen för tre till sex samtal. Det handlar om motiverande samtal, inga ajabaja-samtal, säger Johan Lodin.

Drogernas plats
Samtalen handlar mycket om drogernas plats i den unges liv. Om kompisar och annat.

- Nio av tio håller på för att det är coolt och häftigt. De gör det inte för att göra sig själv illa. Ju längre man håller på, ju tuffare blir det att säga nej och klippa banden till kompisarna. Det är svårt att leva drogfritt med ett drogande nätverk, påpekar han.

Efter samtalen knyter man ihop familjen igen och gör en sammanfattning av vad man kommit fram till.

- Och där säger vi ingenting som vi inte kommit överens med den unge om, avslutar Johan Lodin och påpekar att allt bygger på förtroende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om