Operationsrobot ska stärka länets sjukvård

Region Norrbotten ska köpa in en operationsrobot för 23 miljoner kronor för operationer inom bland annat kirurgi, gynekologi och urologi. "Vi blir sist ut av alla regioner", säger verksamhetschef Roger Brännström.

I slutet av året väntas operationsroboten vara i drift vid Sunderby sjukhus.

I slutet av året väntas operationsroboten vara i drift vid Sunderby sjukhus.

Foto: Björn Gustavsson

Luleå2023-10-22 17:24

Roger Brännström är verksamhetschef inom kirurgi- och urologi.

– En operationsrobot underlättar mycket av den kirurgi som sker i trånga utrymmen. Med hjälp av roboten ser du bra och har stadiga operationshänder och kan göra fina dissektioner där det annats är svårt att göra detta, säger han. 

Beslutet om att köpa in en operationsrobot godkändes av regionfullmäktige tidigare i veckan och planen är att roboten ska finns på plats och tas i bruk i slutet av detta år. Utöver investeringskostnaden kommer operationssystemet att kosta nära sju miljoner per år och det extra operationslag som behövs beräknas kosta regionen 1,7 miljoner kronor. 

– Operationsrobotar har funnits i Sverige sedan början av 2000-talet, säger Roger Brännström. 

När Norrlands universitetssjukhus i Umeå började använda sig av sin operationsrobot  strax före 2015 upphörde prostatacanceroperationerna vid Sunderby sjukhus.

– Det var inte försvarbart för oss att fortsätta med öppen kirurgi då, säger han.

Rent medicinskt är utfallet av operationerna inte så mycket bättre, men vinsterna med robot finns i kortare vårdtider, mindre risk för blödningar, enligt Roger Brännström. Dessutom får länets prostatacancerpatienter operation närmare hemorten. Roboten kommer också att förbättra kirurgernas arbetsmiljö.

– De håller längre i arbetslivet än om de står tre timmar i sträck i halvobekväm ställning och gör titthålsoperationer, säger Roger Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!