Omstritt forskarskepp i Luleå
29 meter lång och sju meter bred tronar hon nu i Luleå Södra hamn. Det är expeditionen Sorcerer II som lagt till under en lång forskningsresa över världshaven. En resa som bitvis varit ifrågasatt.
Foto: Mats Bengtsson
Foto: Mats Bengtsson
I sin presentation jämför sig forskarteamet med Charles Darwins resa med HMS Beagle och hävdar att de upptäckt fler gener än vad forskarvärlden trodde fanns, fynd som kan hjälpa oss att komma tillrätta med världens miljöproblem.Men forskningen är inte oomstridd. Expeditionens ledare heter J Craig Venter och orsakade stora protester då han på 1990-talet försökte ta patent på gener hämtade ur den mänskliga hjärnan. Under den nuvarande expeditionen har han mött kritik från bland andra miljöorganisationen ETC-group och Australiens regering. Misstankar har funnits att J Craig Venter kommer att slå mynt av sina fynd genom att ta patent på generna i något modifierad form. I den australiensiska tv-kanalen ABC bemöter han kritiken och lovar att om något företag vill kommersialisera fynden gjorda längs Australiens kust måste detta först godkännas av landets regering.Tillbakavisar misstankar
När Kuriren når dr Craig Venter för en kommentar tillbakavisar han misstankarna:- Vi försäkrar oss alltid om att vi har de rätta tillstånden från de länder där vi samlar vattenprover. All information vi samlar in läggs ut på vår domän och finns tillgängligt för hela forskarvärlden att använda för olika ändamål, där ibland eventuell kommersialisering, säger han.Att Australiens regering krävt en märkning av alla fynden för att kunna styra över eventuell vinstintressen är unikt.- Vad jag vet har inget annat land gjort en liknande förfrågan, säger dr Craig Venter.Vilka fynd som gjorts i de svenska vattnen är för tidigt att säga. De finmaskiga filter som samlar in havets mikroorganismer har nu frysts ned och skickats till Institutets forskare i Kalifornien.
... om expeditionen på hemsidan: www.sorcerer2expedition.org
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!