Områdeschefen: "En utmaning att lägga scheman"

Det är en utmaning att lägga schema inom vård och omsorg. Det menar socialchef Gabriella Sjöström, som inte har några planer på att återinföra lokal schemaläggning.

Gabriella Lindkvist Durhan säger att man nu prövar andra tillvägagångssätt för att få ihop schemat.

Gabriella Lindkvist Durhan säger att man nu prövar andra tillvägagångssätt för att få ihop schemat.

Foto: Oskar Pettersson/Arkivbild

Luleå2020-10-24 05:00

Gabriella Sjöström har besvarat hemtjänstgrupperna i Råneås brev, där hon slår fast att schemaadministration ute på arbetsplatserna inom vård, stöd och omsorg skulle kräva 47 årsarbetare i anspråk. 

Det skulle alltså i praktiken innebära att arbetskraft motsvarande 47 personer under ett år ägnade sin tid åt annat än vård- och omsorgsarbete. 

"Vi värnar om den kompetens och erfarenhet vår personal besitter, den är ytterst viktig för en god vård och omsorg", skriver hon i sitt svar på brevet. 

Områdeschefen för hemtjänsten, Gabriella Lindkvist Durhan, uppger att hon har varit på ett möte med hemtjänstgrupperna i Råneå om nya arbetssätt för att få ett schema som fungerar bättre. 

– Vi har bestämt att de får förlänga sina arbetsplatsträffar och ägna den tiden åt att tillsammans titta på schemat och jämka ihop. Då behöver de kanske inte använda sig av schemastödet lika mycket. 

En annan åtgärd som nu vidtas är att enhetscheferna i god tid ska meddela hur vikariernas schemarader ska ligga, så att personalen kan ta in dem i beräkningen när de lägger önskemål om sin arbetstid. Tidigare har vikarieraderna inte lagts in i förväg. 

De anställda i Råneå uppger att de sällan får veta hur schemat ser ut förrän tio dagar innan det börjar gälla. 

– Det är en utmaning att lägga scheman inom just hemtjänsten, eftersom bemanningen fluktuerar. Vi måste anpassa vår bemanning efter brukarnas behov, säger Gabriella Lindkvist Durhan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!