Omdiskuterad grädde kvar i sortimenten

Icas egen vispgrädde med ursprung från Österrike står kvar på hyllorna – trots kritik från konsumenter.

Debatt. Ica-handlaren Lena Ek överväger att ta bort Icas vispgrädde ur sortimentet. Färre kunder väljer att köpa den.

Debatt. Ica-handlaren Lena Ek överväger att ta bort Icas vispgrädde ur sortimentet. Färre kunder väljer att köpa den.

Foto: EIJA DUNDER

Luleå2015-08-05 18:00

En debatt om mejeriprodukters ursprung har blossat upp efter att Ica Opdahl i Fagerhult i Skåne beslutat sig för att ta bort Icas egen vispgrädden från Österrike ur sortimentet. Butiken menade att de ville gynna svenska mjölkbönder. Efter att inlägget publicerades på Facebook har många höjt sina röster – vissa för och andra emot beslutet.

I Luleå är många Ica-handlare medvetna om debatten, men att plocka bort vispgrädden från sortimentet tror nästan ingen är rätt väg att gå. Vissa menar att det skulle bli konsekvenser om exempelvis endast lokalproducerade produkter skulle erbjudas i mejeridisken.

– Vi skulle få för lite mejeriprodukter då. Det är redan brist på gräddråvara, det måste finnas komplement, säger Anders Nordström, försäljningsansvarig för mejeriprodukter på Ica Kvantum i Luleå.

Som det ser ut i dag så säljer svenska mejeriprodukter bäst hos Ica Kvantum.

– 80 procent som vi säljer är Norrmejerier. Resten är från Icas egna sortiment, säger han.

Om efterfrågan på Icas vispgrädde skulle minska kraftigt så kommer den tas bort från sortimentet menar Anders Nordström.

– Debatten är bra. Den har varit uppe till och från. Ju mer frågan debatteras desto mer säljer vi av norrmejerier, säger han.

På Ica Nära Källan i Luleå märker man också av kundernas köpvanor. I butiken är det mest lokalproducerade mejerivaror som säljs. Här försöker man lyfta produkter från svenska bönder – men Icas vispgrädde står fortfarande på hyllan.

– Vi har inte tagit bort den än. Men det kan bli så, den minskar kraftigt, säger Lena Ek, Ica-handlare.

Och att Icas vispgrädde minskar i hennes butik kopplar hon till den senaste tidens debatt.

– Jag tror att det har med debatten att göra. Det är viktigt att stödja svenska bönder, säger hon.

Några av de butiker som Kuriren pratat med hävdar att det är viktigt att kunden själv får välja.

– Vi är för valfrihet, vi har inga planer på att ta bort grädden än. Vi erbjuder också exempelvis Norrmejerier till våra kunder, säger Per Fredriksson, Ica-handlare Porsön.

Utanför Ica nära Källan på Bergviken står Loring Söderberg.

– Jag försöker alltid att handla lokala varor. Oavsett om det är mjölk eller kött, säger han.

Han oroas över de svenska bönderna.

– Jag tycker att det är för jäkligt när man hör om bönder som tvingas lägga ned. Bönderna ska leva på det vi köper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!