I dag är det världsdiabetesdagen. Diabetesföreningen i Luleå firar det genom att tillsammans med styrelsemedlemmar och vanliga medlemmar titta på kvällens TV-sända insamlingsgala på TV3 som leds av Peter Jidhe.
– Det är jätteviktigt med såna här galor, att sjukdomen uppmärksammas. Det är inte insamlingen i sig som är viktig, utan att få nå ut och berätta om sjukdomen, säger Anton Niemi, 23, från Luleå som till vardags jobbar som säljare.
Anton Niemi är vice ordförande i Diabetesföreningen i Luleå samt grundare av Ung Diabetes Luleå. Han har själv haft typ 1-diabetes sedan nioårsåldern och jobbar hårt med att hjälpa andra drabbade, framför allt unga människor och barn.
– Det är inte så lätt att vara barn med diabetes, när alla ens kompisar kan fara i väg och leva ett normalt liv utan att behöva tänka på en sjukdom, säger han och fortsätter:
– Jag minns själv hur det var när jag fick diabetes. Man var ju rädd för sprutor och helt plötsligt skulle det bli ens vardag. Jag kände ingen då som hade diabetes och för mig var det jobbigt. Jag skulle lära mig allt själv och hade ingen att fråga förutom läkare och sjuksköterskor. Det är inte riktigt samma sak.
Beskriv din barndom.– Jag har haft en mor, far och bröder som har varit jättestort stöd, de har hjälpt mig hur mycket som helst. Jag har aldrig känt mig begränsad att göra saker, däremot måste man alltid ha huvudet på skaft. Man måste ha uppsikt över sjukdomen hela tiden, hela tiden tänka ett steg längre.
Anton Niemi har valt att engagera sig mycket för unga med diabetes.
– Jag jobbar mycket mot ungdomar, det är väl min stora roll egentligen i föreningen. Jag far runt en del i Sverige och hjälper till att hålla i läger för ungdomar. Sen finns jag också där som kontaktperson. Om någon behöver stöd eller vill prata så finns jag där.
Upplever du att många yngre behöver någon som du att prata med?– Det kan komma mail med frågor och undringar. Hur det var för mig i ungdomsåren och tonåren till exempel. Det är skönt att kunna finnas där som stöd och svara på såna frågor.
Anton Niemi poängterar också att det är viktigt att unga med diabetes syns och hörs. Han menar att de ibland glöms bort.
– Det känns viktigt att vara en röst för de unga och lyfta fram dem eftersom det missas ganska ofta, det blir mer prio på de äldre, säger han.
Det finns två varianter av diabetes: Typ 1 och typ 2.
Typ 1 är vanligast bland barn och unga, den är medfödd och kan bryta ut vid vilket tillfälle som helst. Typ 2 är vanligast bland äldre, den är ärftlig och kan uppkomma på grund av dåliga levnadsvanor där mat, övervikt och stillasittande har en betydande roll.
– Typ 2 är ju vanligast, därför kan det bli så att typ 1 försvinner lite ibland. Att man tror att det är samma sjukdom. Det är egentligen inte det, man behandlas ju på olika sätt, säger Anton Niemi.
Finns det många fördomar mot diabetiker?– Ja, det tycker jag. Men jag vill nog inte kalla det för fördomar, mer okunskap. En vanlig sak man får höra är: "Du fick diabetes för att du käkade mycket socker". Sen får man också höra: "Du är ju inte överviktig, hur kan du ha diabetes?". Såna grejer är ganska vanliga.
Anton Niemi tycker att det behöver informera med om sjukdomen överlag.
– Det är ju ändå en av världens största folksjukdomar, säger han.