Trots att S rasar i kommunvalet i Luleå, jämförelse med förra valet då de fick nästan hälften av rösterna, är de fortsatt störst parti. Tvåan Moderaterna har 14,7 procent rösterna och därefter följer Vänsterpartiet (10,3 procent), som också är kommunvalets vinnare och går fram med 4,4 procenteneter jämförelse med 2014.
I Luleå stad har Socialdemokraterna tappat som mest i Källkällan (-16,7 procentenheter) och Herstö centrum (-15,7 procentenheter) och Södra Örnäset (-15,1 procentenheter) där Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lyfts som mest gällande kommunvalet.
S-tappen i Hertsö centrum och Södra Örnäset sticker ut då många av S-väljarna gått till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. S förlorade över 15 procent av väljarna på Södra Örnäset och i stället lyfte V med 5,9 procentenheterna till 17,1 procent av rösterna och SD, från 9,1 procent till 12,7 procent. Statsvetaren Charlotta Söderberg på LTU tror att det är många faktorer som spelar in till varför S minskat stödet i de områdena.
– Man kan tänka sig att det är en kombination från flera håll dels framtidens skola som stängde i Svartöstaden, som gjorde att det blev fler barn till Örnässkolan. Örnäset har nog märkt av stängningen, säger hon.
Charlotta Söderberg diskuterar också om att den unga väljarskaran är mer rörlig mellan blocken och att de inte brukar rösta som sina föräldrar.
– Sen får man också fundera på hur man har gjort tidigare. Karl Petersen, Luleås förra kommunalråd, till exempel lockade många från andra partier. En förklaring kan vara att Nordström och Ericsson inte lyckades nå ut till alla.
Distriktet Södra Örnäset börjar precis efter Coop och sträcker sig längs hyreslägenheterna på Edeforsgatan upp mot Aronsbadet. Ebbe Vallgren boende i närheten tror att den så kallade Rikshemaffären, då Lulebo sålde runt 3000 lägenheter på Porsön, Mjölkudden, Lövskatan och Kallkällan kan vara en anledning.
– Sådant kan reta folk och som protest röstar de på något annat, säger han.
Charlotta Söderberg tror att det ligger något i det.
– Rikshemaffären har nog också spelat in i allmänhet det verkar ha påverkat väljarna att Socialdemokraterna tappat i Luleå, säger hon.
Hon poängterar även att de förra S-väljarna på Örnäset kan vara besvikna att riksdagsledamoten Gustav Uusihannu ströks från listan.
Cirka 26 procent av de 926 som röstade på Södra Örnäset är mellan 18-29 år gamla varav drygt fem procent är förstagångsväljare.
- Många brukar rösta på S pch M för att det är en trygghet. Man har alltid gjort det så då fortsätter man. Men yngre generationen kommer in och röstar på ett extremt vänster eller höger i tro eller hopp om att det ska "röra om i grytan", säger Olivia Rova, 22 år, som varit med om sitt andra val.
Sinikka Jonsson har också aningar om att unga väljer SD och vänstern.
– Jag tror också att de har och göra med partiledarna (Sjöstedt och Åkesson). De är duktiga på att få ut sina budskap. Folk som inte är särskilt insatta kan lätt tro på vad som sägs, säger hon.