Olika villkor för sjukresor

Orättvisa är vanligt när det gäller bedömning av sjukresor. En del kliniker har hårdare regler än andra. Det konstaterar landstingets revisorer i en granskning.

Luleå2012-05-08 06:00

Hur fungerar systemet med sjukresor i Norrbotten? Den frågan har landstingets revisorer utrett med hjälp av revisorn Hans Rinander på revisionsfirman Pwc.

Strikta regler
Revisorerna konstaterar att det saknas klara och tydliga rutiner på länets vårdinrättningar, till och med inom samma specialitet. Enligt revisorerna gör det att kliniker och sjukhus gör olika bedömning när det gäller rätt till sjukresor.

Revisorerna tar som exempel ortopedin i Piteå som har strikta regler både när det gäller resor till och från sjukhuset. Bland annat kontaktar beställningscentralen alltid kliniken och kontrollerar om patienten har behov av taxi eller komfortbuss.

"Motsvarande rutiner finns inte i Gällivare eller Sunderbyn.

Enligt revisorerna upplever patienter det som orättvist, att bedömningen är hårdare i Piteå. Revisorerna försöker hitta en förklaring till varför patienter behandlas olika när det gäller rätt till sjukresor.

"Det finns olikheter om vem eller vilka personalgrupper som ska utföra den medicinska bedömningen".

Enligt revisorerna förekommer det att bedömningar görs av undersköterskor trots att de inte har rätt att göra det eftersom de saknar formell kompetens.

Enkla vägledningar
I det sammanhanget talar revisorerna om hur man i Region Skåne har "tydliga och enkla vägledningar för den medicinska bedömningen om vilka som ska få åka taxi".

Granskningen av sjuktransporterna innehåller flera frågor till politikerna. Där ingår om en sjukresa kan betraktas som en del av vården.

"Om olika vårdenheter har olika bedömningsgrunder - är detta vård på lika villkor"?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!