Olika sätt att leda

Skillnaden mellan manligt och kvinnligt ledarskap finns. Men i slutänden betyder det bara två olika sätt att arbeta sig fram till samma resultat. För Berit Vonstad, chef för IT-företaget Sogetis kontor i Luleå är det viktiga att ett ledarskap är personligt.

LULEÅ2007-03-08 06:00
Stödja och vårda personalen och vara en trevlig partner för kunderna, säger hon om sin roll som nytillträdd personal- och säljansvarig.
Berit Vonstad flyttade 1988 från Norge till Sverige och började plugga i Umeå.
- Jag gick systemvetenskaplig linje på Umeå universitet eftersom jag tyckte att data och ekonomi kändes som två områden som det var bra att kombinera. Men det var tuffa puckar att vara i databranschen som var rätt ny då, i dag är det lättare, säger Berit Vonstad.
Sogeti, som är ett IT-konsultingföretag vilket ska uttalas "Soscheti" har sitt ursprung i Cap Gemini och är numera ett systerbolag till detsamma, har 17.000 anställda i företrädesvis Europa men finns också i USA. Man återfinns i sammanlagt tolv länder. Nu etablerar man sig i Danmark och under året även i Finland och Norge. I Sverige är man i dagsläget 800 anställda fördelade på 18 kontor.

Bara två kvinnor i Luleå
- I Luleå är vi i dagsläget 13 anställda, men bara två kvinnor, så där har vi något att förbättra. En arbetsplats mår bra av att det är en blandning av killar och tjejer. Målet är att inom ett par år vara 25 anställda, så det kommer nog in fler tjejer, hoppas Vonstad.
Att hon som kvinnlig chef kan vara ett "lockbete" för kvinnliga sökande tror och hoppas hon. Inom Sogeti överhuvudtaget är fördelningen kvinnor i företaget 30 procent varav 42 procent i ledande positioner.
Med sina 41 år har denna IT-chef erfarenhet av tio års jobb på Telia Data och Internet Bay i fyra år. Hon har haft arbetsuppgifter som varit av ledande karaktär.

Ingen 60-timmarsvecka
- Men det här är mitt första skarpa uppdrag, säger hon på frågan hur det är att vara kvinna, chef och ha en familj att hinna med.
- Det går bra, tycker jag. Jag och min sambo har två barn, sju och tre år gamla. Vi har diskuterat igenom rutinerna och det går bra. Jag arbetar inga 60-timmarsveckor, det skulle inte fungera och det skulle inte vara bra för någon. När jag anställdes så förklarade jag att det inte skulle vara något för mig, kanske var det därför jag fick jobbet säger hon och ler.
Hennes ledarstil är inte att peka med hela handen.
- Här är ju de anställda självgående. Min roll är att vara ett stöd, kompetensutvecklare och se till att vi upplevs som trevliga konsulter för våra kunder och partners. Vi säljer ju inte kakor, säger hon och syftar på att arbetet går ut på att vårda och vara närvarande i relationer inåt som utåt.
Samtidigt framhåller hon att ingen människa är komplett som ledare.
- Man behöver ju och finner stöd på en rad olika håll, från den administrativa sidan, från sin egen närmaste chef och från förebilder vars råd man tänker på, förklarar Berit Vonstad och nämner ett antal förebilder både män och kvinnor som betytt mycket för henne.
Att företagen kommer att våga satsa på unga nyutexaminerade norrbottensstudenter hoppas hon för framtiden .
- Jag hoppas man kan ge dessa en chans, säger Berit Vonstad och hoppas att andelen procent tjejer som söker till Sogeti ska bli fler än de fem procent av de sökande totalt som är fallet i dag.
Fakta kvinnliga chefer
Kvinnliga chefer blir färre i näringslivet visar en ny undersökning från Studieförbundet näringsliv och samhälle och Womens Business Research Institut Wombri Förlag,
Den negativa utvecklingen av kvinnornas närvaro som chefer är genomgående såväl i börsbolag som i alla övriga privata företag i Sverige, i samtliga län och, med få undantag, i alla branscher.
Flest kvinnliga chefer finns det i Stockholm, 29,3 procent. Sist kommer Jönköping med 20,8 procent.
Norrbottens antal kvinnliga chefer mätåren 2002-2006 ligger på 24,7 procent.
Ser man på andel kvinnor i företagsledningar fördelat på bransch i landet så noteras högsta andelen hos medicinsk teknik med 26,6 procent 2005, mediabranschen 26,9 och vården 26,7 procent för 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om