Olavi vill ha större portioner

Sedan första mars har pensionären Olavi Heikkinen köpt mat av Kostservice.
Nu funderar han dock på att återgå till att laga egen mat.
- Portionerna är alldeles för ojämna. Ena dagen kan det vara hälften så mycket som den andra, säger Olavi Heikkinen.

LULEÅ2007-06-02 06:00
Olavi Heikkinen har länge varit missnöjd med storleken på portionen på den mat han köper av Kostservice. Men häromdagen fick han nog.
- Korven bestod av fyra stycken skivor som var fyra till fem millimeter tjocka. Därtill så var det tre kokta potatisar, varav den ena var så mjuk att jag fick kasta den. Det ingick även grönsaker, stuvade morötter. Maten kostar 51 kronor per portion, säger han och tillägger att det dessutom är alldeles för mycket för så lite mat.

Sex små potatisar
Så här är det ofta enligt honom. Ibland är det sex små potatisar i stället för tre normala, och är då tre av dem alldeles för lösa återstår det inte mycket.
Olavi Heikkinen tycker dock att maten är varierande och att den smakar ganska bra. Om han skulle laga den själv skulle det nog bli billigare men inte så varierat.
- Det är min syster som tycker att jag ska köpa de här färdiga matlådorna. Hon är mån om mig och tycker att jag har för svårt att stå och gå för att laga egen mat. Och så anser hon att jag på det här viset får varierad kost, säger han.
Kostservice i sin tur är landstingets kök och anlitade av socialförvaltningen.
Verksamhetschef på kostservice Sara-Mari Jonsson är medveten om att vissa maträtter upplevs vara små i portionerna, men hon säger att de serverar den mängd mat som de avtalat om med kommunen.

Portionerar efter mallar
- Mängden mat är olika för olika maträtter. Fläskpannkakaka blir mer i vikt än rostbiff till exempel. Vi väger heller inte maten på grammet så det finns en naturlig variation för samma maträtt. Vi är inte någon fabrik utan hanterar och portionerar efter mallar. Jag vill gärna komma i kontakt med personen i fråga så att vi kan lösa det här, säger hon.

Ordentlig frukost
Enligt kostchefen på socialförvaltningen, Margareta Galming, täcker inte ett enda mål som köps hela dagsbehovet. För att känna mättnad av en lunchportion krävs att dagen börjat med en ordentlig frukost.
- Mjölk och smörgås som också behövs för att måltiden ska bli komplett ingår inte, de måste kunden hålla med själv, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!