Okunskap värsta fienden
Visste du att det finns två nya paragrafer i Föräldraledighetslagen som förbjuder missgynnande behandling av föräldralediga arbetstagare? Förmodligen inte. Och du är inte ensam. Därför satsar JämO just nu på en omfattande informationsturné, Barnvagnskampanjen, som i går nådde Norrbotten och Luleå.
JÄMSTÄLLDHETSSNACK. Med bland annat en paneldebatt invigdes JämO:s Barnvagnskampanj i Kulturens hus i går. Från vänster syns Ing-Britt Larsson, Försäkringskassan Kalix, Tobias Mård, VD Exait AB, Margareta Berggren, Fackförbundet ST samt Kenneth Robarth, Norrbottens läns landsting.
Foto: Petra Isaksson
Mycket av debatten i går handlade om just fördelningen av föräldraledigheten och många i åhörarskaran menade att det finns oskrivna spelregler om hur kvinnan förväntas vara hemma mer. Problemet har länge sagts handla om att kvinnorna är hemma för mycket, när det i själva verket egentligen handlar om att männen är hemma för lite. Som det ser ut i dag är det fortfarande mammorna som tar ut mest föräldraledighet och de pappor som utnyttjar sina dagar gör det när barnen blivit lite äldre. Mammorna tar också två tredjedelar av alla VAB-dagar. Något som i många fall gör föräldrafrågorna till kvinnofrågor. Detta stöds dessutom av att män och kvinnor upp till 28-30 års ålder har rätt lika ekonomiska förhållanden. Det är därefter, när barnen kommer, som de börjar skiljas åt. I många fall har kvinnorna bara 70 procent av männens lön. Så är det här en kvinnofråga?- Framförallt är det ett dolt problem. Jag tror få män vågar ta ut föräldraledighet för att de är rädda för att halka efter på arbetet. Men kände de till bestämmelserna så kanske fler skulle våga, säger Anne-Marie Bergström.Så fler pappor kommer kanske i och med en sådan här kampanj att ta ut sin del av föräldraledigheten?- Ja, fler kanske vågar. Och kommer fler kvinnor ut i arbete så får vi också en större balans. Uppmuntran att dela lika
Ing-Britt Larsson från försäkringskassan i Kalix, som också hon ingick i paneldebatten, berättade att deras bidrag till ett mer jämställt föräldraskap var att uppmuntra föräldrarna att ta ut sin del av dagarna, det vill säga hälften var. Denna uppmuntran ska enligt försäkringskassan ske på de föräldraträffar som ordnas och även via telefon om de någon gång råkar komma ikontakt med blivande föräldrar. - Skulle man då inte kunna utöka den informationen i ett samarbete med de föräldragrupper som finns i mödravårdcentralernas regi? undrade Ulrica Åström från Mötesplats Luleå mot diskriminering som fanns bland åhörarna. Gensvaret i den fullpackade salen på Kulturens hus i går var stort och idéerna fortsatte att bollas. Klart stod i alla fall att jämställdhetslagarna och kanske framför allt de nya paragraferna är en stor och i många fall svår informations- och ledningsfråga.
Fotnot: JämO:s Barnvagnskampanj kommer att finnas på biblioteket i Kulturens hus mellan den 9 och 19 november. Under kampanjperioden finns det möjlighet att träffa olika aktörer som stödjer denna. Bland annat föreningen Sveriges makalösa föräldrar och Mötesplats Luleå mot diskriminering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!