Den 1 januari börjar nya regler för flygning med drönare att gälla. Det är regler som blir gemensamma inom hela EU. Intresset för att flyga drönare har, mycket beroende på att det utvecklats mindre och mer lättmanövrerade drönare, ökat de senaste åren. Men även före de nya reglerna träder i kraft har det krävts tillstånd för att flyga drönare nära flygplatser.
– Inom vår kontrollzon i Luleå med omnejd så har de som sökt tillstånd ökat mellan 2018 till 2020. Det sista året, 2020, har det inte ökat utan ligger på en stadig nivå. Vi har 5 – 10 ansökningar per vecka och vi har inte märkt någon ökning under året, säger Johan Schödin, flygledare vid flygtrafikledningen vid Luleå Kallax flygplats.
De som ansöker om tillstånd att flyga inom kontrollzonen i Luleå är mest kommersiella aktörer.
– De flesta som flyger är mäklare, universitetet, SSAB och blåljusverksamheten om de har planerade flygningar. Min uppfattning är att det är få privata som ansöker om flygtillstånd, säger Schödin.
För att få dela fotografier tagna med drönare, till exempel på sociala medier, så krävs att bilderna granskas och tillstånd ges av Lantmäteriet. Det är för att materialet inte ska innehålla känslig information som kan skada det svenska totalförsvaret. Att sprida känslig information kan vara straffbart.
Under de senaste fyra åren har antalet tillståndsansökningar hos Lantmäteriet ökat från några tiotal ärenden i månaden till närmare 1 800 per månad under 2020. Under 2020 beräknas totala antalet tillståndsärenden hamna på 15 000.
– Jag tror inte att alla vet om att man behöver söka tillstånd för att dela med sig av material som du tagit med din drönare. Om alla skulle göra det skulle siffrorna vara ännu högre, säger Anders Wike som är chef för Kart- och bildsekretess på Lantmäteriet som hanterar spridningstillstånd.
Före 2016 var det Försvarsmakten som hanterade spridningstillstånden. Mellan någon enstaka bild till 130 000 bilder men även filmat material kan en tillståndsansökan innehålla. För att klara den ökande mängden tillståndsansökningar har Lantmäteriet ökat bemanningen med nio personer.
De nya drönarreglerna innebär bland annat att fjärrpiloten från den 10 januari måste ha drönarkort. Operatören måste också registreras hos Transportstyrelsen och drönaren ska märkas så att man kan se vem som är operatören.